Износът от пристанище Одеса през януари се доближава до предвоенните нива

През месец януари 2024 г. от пристанищата в град Одеса и околностите му са изнесени общо 6,3 млн. метрични тона стоки, което е "почти равно" на нивата отпреди пълномащабната руска инвазия в Украйна, съобщи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков.

През последните шест месеца от тези пристанища през временния черноморски коридор на Украйна са изнесени над 20 млн. метрични тона товари, съобщи "Укринформ".

Транспортният маршрут беше открит през август 2023 г., седмици след като едностранното прекратяване на сделката за черноморското зърно от страна на Русия застраши възможността на Украйна да изнася продукцията си.

Според Кубраков 661 кораба са изнесли товари в 32 държави по света. От 20-те милиона метрични тона 14,3 милиона метрични тона са селскостопански продукти, произведени от украинските фермери.

Предстои в пристанищата да пристигнат още 104 кораба, които ще изнесат над 3 млн. тона товари, каза Кубраков.

Първоначално коридорът беше отворен, за да позволи излизането на кораби, които са закотвени в украинските черноморски пристанища от февруари 2022 г. насам.

Оттогава той се превърна в маршрут за износ на украински стоки като зърно и метал. Украйна е голям производител на селскостопански продукти и нейните доставки играят клитична роля за изхранването на държавите по света. /БГНЕС