Изобилие от ръчно изработени мартеници на пазара в "Красно село"

Близо 20 щанда с мартеници са разположили производители от София и страната на пазар в столичния квартал „Красно село”, повечето от предложенията са ръчна изработка, предаде репортер на БГНЕС.

Цонка Тодорова, която е зам.-изпълнителен директор на „Пазари Юг”, разказа, че 9 години подред правят базари на мартениците. „В последните две години за съжаление в много по-малки мащаби, тъй като с районния кмет не можем да се разберем. Въпреки всичко на територията на „Пазари Юг” се изграждат такива базари. Хората ги познават. Работим с едни и същи производители и успехът се дължи именно на тях, на това, че 90% и повече от хората, които участват, са производители – всяка година с различни модели, всяка година с различни мартеници и това е ключът към успеха на тези базари”, каза пред БГНЕС Тодорова.

По думите ѝ, тук предимно се продават ръчно изработени мартеници. „Основното на този базар е това, че хората са производители, почти няма да намерите мартеница, която да е китайско производство или купена в пликче”, посочи Цонка Тодорова.

В момента на пазара и извън него има около 20 щанда за мартеници, но през годините са стигали до 60-70.

Като цяло очакванията са и тази година последните дни на февруари и сутринта на 1 март да има най-много купувачи.

Стоян, който продава мартеници, споделя, че българинът винаги оставя всичко за последно. „Обикновено се купуват в края на февруари, 1 март е най-силен в сезона”, каза той. Мартениците, които той продава са изработените от съпругата му. „Всичко е направено ръчно от вълнени мартеници и всичко е правено на ръка”, каза мъжът, който продава мартеници от 8-9 години. На „Красно село” е за първа година, иначе със съпругата си в годините назад са били на различни места. /БГНЕС

Тагове: