Изобилие от уникални подаръци за Деня на жената на Базара на изкуствата

Базарът на изкуствата на столичния площад „Славейков“ отново събира на едно място майсторите на ръчно изработени бижута, аксесоари, домашен декор, ароматни свещи, чаши, играчки, плетива, както и на фермерски продукти – все идеални и уникални по рода си подаръци за предстоящия празник 8 март, предаде репортер на БГНЕС.

Часовници и чанти от винилови плочи

Моника предлага на своя щанд на арт базара изкуство от винилови плочи под формата на чанти и стенни часовници. „Това, което правим, с любов към винила, разбира се, е да съберем тези, които вече са загубили своя звук и музика и да им дадем нов живот“, разказа тя пред БГНЕС и обясни как се ражда идеята за това на пръв поглед нестандартно, но изключително ефектно и впечатляващо изкуство:

„Идеята беше просто да спасим това, което вече не става за използване, с цел да рециклираме в този случай.“

Времето за изработка на часовниците и чантите от винилови плочи варира между три и пет дни, като всички зависи от самия продукт и сложността му.

Моника предлага и бижута с музикална насоченост. „Направени са от пера за китара. Също така правим и папийонки, дървени папийонки, които са ръчно рисувани, отново са с музикална тематика“, разказа тя какво включва богатият ѝ асортимент от продукти, които представя на Базара на изкуствата.

Цветните и красиви кукли на Ирина Памятних

Завършилата анимация Ирина Памятних, по-известна като Пипилота, предлага на своя щанд декоративни кукли, бижута и картички, които приличат на излезли от представление, тъй като мечтата ѝ е била да завърша сценография за куклен театър. Направата на всички тези красоти изисква най-малко два или три часа.

„Използвам основно текстил, като при текстила използвам рециклиран текстил, т.е. купувам дрехи от втора употреба, пера ги, колосвам ги и след това ги използвам за направата на куклите и на брошките“, обясни тя пред БГНЕС и уточни, че това ѝ позволява да има огромно количество текстури, цветове, видове платове на сравнително приемлива цена.

„В края на краищата, хората трябва да могат да си позволят да си купят моите неща, да не са твърде скъпи“, подчерта Памятних.

Жената сподели, че всичко на практика я вдъхновява да твори. „По-скоро, трудно ми е да не творя. Имам необходимост, тъй като основната част от времето работя като графичен дизайнер, което е по-корпоративна и по-суха работа, и това е моят начин да си почивам“, каза още тя.

Памятних пожела и за Баба Марта, и по повод 8 март спокойствие и мир, защото „това като че ли в момента най-много ни липсва на всички“.

Георги Трендафилов и неговият бранд с кауза

„Използваме основно рециклирани материали за нашите тениски, блузи, худита, чанти, или органични такива. Като с канчетата и бутилките целим да заместим тези за еднократна употреба и с част от средствата с приятелката ми и приятели засаждаме дръвчета“, разказа пред БГНЕС Трендафилов.

Тъй като е Карлово, към момента засаждат дръвчетата там, за да може и да се грижат за тях след засаждането.

Направата на някои от артикулите, които предлага на Базара на изкуствата, изисква повече като време, защото има бродерия, има различен вид печат. „Може би, повече отнема време да изработваме нови дизайни, за да може да ги обновяваме и след това, за да ги приложим на различните продукти, които предлагаме“, каза още Трендафилов и пожела по повод Деня на жената мъжете да вярват повече на жените до тях и да им се доверяват повече. /БГНЕС