Изобретиха интелигентен бастун за незрящи

48-годишният турски предприемач Айхан Йозтюрк, който е с увредено зрение, е изобретил интелигентен бял бастун, наречен „Netgör“, което означава „Ясен поглед”.

Йозтюрк загубил зрението си, когато бил на 20-тина години. Изобретеният от него бастун помага на хората с увреждания да се ориентират по по-независим, безопасен и удобен начин, съобщава вестник „Сабах“.

В гимназията Айхан Йозтюрк е диагностициран с пигментозен ретинит (RP), рядко генетично заболяване, което причинява загуба на зрение, и постепенно губи зрението си в рамките на четири години. След като завърши образованието си, Йозтюрк искал да вдъхнови хората с увредено зрение и започна да създава продукти, които да обслужват слепите в неговата работилница в Истанбул.

Йозтюрк разказа своята история пред Анадолската агенция: "Когато очите ми постепенно потъмняха в продължение на четири години, загубих способността си да виждам. През това време неизбежно преживях тежки моменти. Мислех, че съм единственият човек със зрителни увреждания в света. Но след известен период от време започнах да вярвам, че образованието преодолява всяка пречка. Получих обучение в много области като математика, информационни технологии, писане и занаяти в рехабилитационните центрове в Истанбул. И видях чисто нов свят там. "

Осъзнавайки, че има многобройни технологични недостатъци при стандартните бели бастуни, Йозтюрк решава да произвежда бели бастуни с местни технологични ресурси, тъй като оборудването от чужбина е доста скъпо за местната общност с увредено зрение в Турция.

Йозтюрк, който адаптира белите бастуни, произведени в чужбина за турския пазар със собствен дизайн, каза, че бастунът намалява риска от инциденти за хора със зрителни увреждания.

"С интелигентен бял бастун хората с увредено зрение могат спокойно да се разхождат по пътища с жълти линии в страната с минимални грешки. Създадох свой собствен дизайн, като направих бастуна от пет части, докато обикновено са с четири. Обикновено има въртящ се апарат на върха на бастуна и това е апарат, който не е бил използван досега в Турция. Той е съществувал в по-технологично развити страни по света. Аз го проектирах и въведох в нашата страна.”

Айхан Йозтюрк през 2010 г. създава цех , в който произвежда Netgör и от тогава предоставя бастуни с модерни технологии за хора с увредено зрение. /БГНЕС