Изолираната от света Русия е разделена за войната

Мистериозна арт инсталация се появи скоро в центъра на Санкт Петербург – тя е съставена от една дума: "ZAMESTIM" ("Ще заменим"). Никой не знае кой я е поставил тук. Но за центъра на Санкт Петербург това е нещо доста странно.

Всяка буква е първата буква на международна марка, която е преустановила дейността си в Русия. Изобразени са и логата на техните компании.

Z е за Zara. А е за Adidas. М означава McDonald's...

Стотици международни компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу инвазията на Кремъл в Украйна. Официалните лица тук се опитват да звучат оптимистично, твърдейки, че Русия ще намери местни заместители на чуждестранните стоки, които вече не се предлагат.

Но изчезването на световни продукти и услуги засилва сред местните усещането за международна изолация на Русия.

Това изглежда необичайно точно в Санкт Петербург. В края на краищата император Петър Велики е проектирал и построил този град, за да се чувства Русия като част от Европа. Сред блатата той създава един спиращ дъха красив руски Амстердам или Венеция, с безброй канали и зашеметяващи дворци.

С помощта на европейски художници и архитекти издига имперска столица с европейско лице. Въпреки това три века по-късно пропастта между Русия и Европа се разширява с всеки изминал ден.

Интересува ли се какво става руснакът? Мнозина тук твърдят, че не им пука.

"Русия не е Европа. Русия си е Русия", казва Любов, която е спряла да разговаря с мен до арт инсталацията "ZAMESTIM". Любов ми казва, че не следи какво се случва в Украйна. "Това са неприятни новини. Затова се опитвам да не гледам телевизия - за да не се разстройвам”, споделя тя.

Следващият ми разговор покрай "ZAMESTIM" е с Раиса. Тя получава всичките си новини от руската телевизия. "Украинците са виновни за насилието", казва Раиса. "Те се нахвърлят върху нас. Тези националисти разполагат оръжия на нашата граница".

Питам я: "Доколко си сигурна, че това, което ти казва руската телевизия, е истина?"

"Познавайки руския народ като мен, съм сигурна на 100%" – това е нейният непоколебим отговор.

Колко Раиси има в Русия? Какъв процент от руската общественост подкрепя това, което президентът Путин нарича своя "специална военна операция" в Украйна?

Според последните проучвания - повече от 80 %. Аз съм скептичен. В авторитарна държава като Русия точността на проучванията на общественото мнение е под въпрос, защото страхът изкривява резултатите.

През последните два месеца повечето от руснаците, които потърсих за интервю на улицата, отказаха да говорят за Украйна, предпочитайки да запазят мнението си за себе си.

От тези, които все пак изразиха мнението си, мнозина повториха почти дословно това, което държавната телевизия им е съобщила, възпроизвеждайки паралелната реалност, създадена от Кремъл.

Те говорят за руските войски, които "освобождават Украйна", и за "борбата с нацизма в Украйна".

Но докато се разхождам из историческия център на Санкт Петербург, откривам съвсем различна картина. Върху оградите на прочутите дворове в града откривам множество антивоенни графити. В някои случаи по стените са изписани и лозунги срещу Путин.

Има и други форми на протест. По-рано този месец петербургската художничка Саша Скочиленко беше арестувана и обвинена в разпространяване на фалшиви новини за руските въоръжени сили, заради това, че е заменила етикетите на цените в супермаркет с антивоенни послания. Саша е задържана в следствения арест.

"Това показва, че свободата на словото в нашата страна се потъпква", казва партньорката на Саша Скочиленко, Соня Суботина. "Това показва, че политическите репресии стават все по-тежки и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в затвора. В Русия имаше протестна дейност. Хората излизаха да протестират. Но всеки протест сега е свързан с голям риск. Можеш да бъдеш арестуван, можеш да бъдеш пребит, можеш да бъдеш вкаран в затвора. В момента се чувствам напълно изгубена. Не знам дали може да се направи нещо", казва Соня.

Управляващите в Русия изискват от руския народ безрезервна подкрепа: за посоката, в която Кремъл води Русия - далеч от Европа; за антизападната реторика, която звучи от Москва; и за военната офанзива на Русия в Украйна - независимо от последствията тук, у дома. /БГНЕС


Стив Розенберг, Би Би Си