Изплащат три минимални работни заплати на артистите у нас

В свободния сектор, в който са заети не малка част актьори, художници, литератори и други ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се. За времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това заяви министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС.

Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение. Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация, добави Банов и отбеляза още, че се разработват механизми и за след извънредното положение.

От подкрепа ще може да се възползват артистите които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

„В свободния сектор са заети немалка част от българските артисти, като в тази група се включват актьори, художници, музиканти, танцьори. Това е една огромна група хора, която ще получи безвъзмездна финансова подкрепа, в която се включват и социалните осигуровки. Държа да подчертая, че това не са социални помощи, а грижа в една тежка ситуация“, уточни Банов и добави, че по този начин държавата демонстрира грижата си към изкуството и хората на изкуството. Той призова хората, които ще бъдат подпомогнати да имат самочувствие и спокойно да се заявят, защото това не е социална помощ и подчерта, че след това ще очаква те да се погрижат за духа на българите и уточни, че броят на самоосигуряващите се, които са заявили, че работят в областта на културата са общо 2200. На въпрос на БГНЕС кога ще стартира подкрепата, министър Банов обясни, че това се очаква да започне в края на месеца, както и че артистите ще могат да избират дали да вземат безлихвен кредит до 1500 лв. на месец или да се възползват от държавната подкрепа за три месеца в размер на по 610 лв. на месец. „Парите ще се дават през програма на фонд „Култура“ на Министерството на културата. Там ще се кандидатства. Ще ес кандидатства онлайн и по пощата, за да няма струпване. Критериите ще бъдат прости и би трябвало до следващата сряда да приемем на Министерски съвет цялата фактология и да започнем приемането на заявленията“, обясни той и добави, че самото изплащане се очаква да започне в края на месеца, както и тогава да станат достъпни и безлихвените кредити. От своя страна социалният министър Деница Сачева посочи, че от финансовата подкрепа ще могат да се възползват около 1200 души и това ще струва на държавата около 2 700 000 лв. „Неслучайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят. Ние ще работим заедно с колегите от фонд „Култура“. В допълнение към това по Националния план за действие по заетостта ние ще продължим програма „Мелпомена“, която е на стойност 2 млн. лв. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, в театралните, музикалните и продуцентски къщи. Работните места могат да бъдат и повече защото ние подкрепяме една работна заплата, но чрез гъвкавото работно време, което може да даде възможност повече хора да се възползват от програмата. Тя ще действа през цялата година и е единствената, чийто финансов ресурс беше увеличен. Програмата се реализира съвместно с Министерството на културата и Съюза на артистите. Министърът на културата Боил Банов добави, че днес ще му бъде връчена глобата и ще види кога ще я плати, тъй като е останал без заплата. Той се извини, че е пушил във ведомството./БГНЕС