Изправят пред съда сириеца Омар, прегазил с рейс двама полицаи в Бургас

Половин година след като рейс, пълен с мигранти, прегази двама полицаи в центъра на Бургас, изправят пред съда сириеца Омар Абдан и още двама негови съучастници, също сирийци, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Делото е насрочено за 19 април. Тримата са обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус, с който бе отнет живота на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Те загинала в изпълнение на служебния си дълг, като се опитаха да спрат автобуса с мигрантите.

От прокуратурата обаче припомнят, че за смъртта на двамата полицаи е образувано отделно досъдебно производство, по което обвиняем отново е шофьорът на рейса Омар. По това дело той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двамата полицейски служители. По време на разследването чрез съдебно –медицинска експертиза и Интерпол беше установена реалната възраст на Омар, който твърдеше, че е непълнолетен.

"По отношение на обвиняемия Омар Абдан са предявени няколко обвинения, като освен това за трафикирането на мигрантите, така и за това, че е управлявал МПС без регистрационни табели, както и това, че същият при управлението на автобуса е попречил на орган на властта да извърши своите действия по служба", заяви за БГНЕС ръководителят на Районна прокуратура Бургас Мария Маркова./БГНЕС