Израел гласува за политическото оцеляване на Нетаняху

Израел стартира вторите си избори от пет месеца насам, които ще решат дали ще се удължи мандата на премиера Бенямин Нетаняху като министър-председател на страната, въпреки обвиненията в корупция срещу него.

Секциите за гласуване бяха открити в 7:00 ч. (04:00 централно гринуичко време) и трябва да бъдат затворени в повечето райони в 22:00 часа.

В една от избирателните секции в Йерусалим тройка избиратели пристигна веднага след като бе отворена.

"Мисля, че Биби трябва да си ходи", каза Груни Цивин, 37-годишен учител, използвайки прякора на Нетаняху. "След толкова години е време за промяна и мисля, че това се вписва във визията ми за тази страна."

Залогът е висок за 69-годишния десен лидер, който, както показаха априлските проучвания, е изправен пред силно предизвикателство от страна на бившия военен началник Бени Ганц и неговия центристки съюз Синьо и бяло.

Бившият министър на отбраната Авигдор Либерман, бившата дясна ръка на Нетаняху, се превърна в негов съперник и може да изиграе решаваща роля с кампанията си да "да направим Израел отново нормален".

Около 6,4 милиона души имат право на глас.

Първите резултати от екзит пола ще бъдат публикувани веднага след приключване на изборите, докато официалните резултати не се очакват по-рано от сряда.

Проучванията на общественото мнение сочат още една тежка надпревара, като показват, че Ликуд на Нетаняху и Синьо-белите ще печелят около 32 места всеки в 120-местния парламент.

И Нетаняху, и Ганц посетиха в последния момент в понеделник вечер Западната стена на Йерусалим, най-святото място, където евреите могат да се молят.

Имунитет?

Нетаняху влиза в изборите, след като претърпя едно от най-големите поражения в политическата си кариера след вота през април.

Неговата Ликуд, заедно с неговите десни и религиозни съюзници спечели мнозинство, което накара израелския президент Реувен Ривлин да възложи на премиера да състави ново правителство. Но след седмици на дискусии, Нетаняху се провали, което го накара да насрочи безпрецедентни повторни избори, вместо да рискува Ривлин да избере някой друг.

Опасността за Нетаняху се простира отвъд запазването на поста на премиер - пост, който той заема общо повече от 13 години.

Ако спечели, мнозина смятат, че той ще се стреми да получи от парламента имунитет срещу наказателно преследване, на фона на възможността за обвинение в корупция през следващите седмици.

Осъзнавайки залозите, в последните дни на кампанията си Нетаняху се устреми към спечелване на десните националисти - ключови за кандидатурата му за преизбиране - и към увеличаване на избирателната активност сред поддръжниците си. Тези усилия включват спорно обещание за анексиране на долината на Йордан, която представлява една трета от окупирания Западен бряг.

Той отправи неоснователни предупреждения, че вотът сред арабските общности може да бъде спечелен чрез измама, като водещите критици го обвиняват в расизъм.

Но Нетаняху също изтъкна развиващата се икономика на страната и връзките си със световните лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп. Той се опита да маркира основните си противници като „слаби“ и „левичари“, въпреки данните за гласувания им кредит на доверие.

"Това е откритият пред вас избор: тяхното ляво правителство или силно дясно правителство, водено от мен", каза той в понеделник.

„Груби лъжи“

Ганц проведе кампания, представяйки се като достойна алтернатива. Той неведнъж е говорил за готовността на Нетаняху да сформира коалиция с крайнодесни партии, които биха могли да му помогнат да си осигури имунитет. Ганц казва, че неговият съюз, който включва трима бивши началници на въоръжените сили, иска правителство на единството, което огромното мнозинство от израелците биха подкрепили.

"Нетаняху продължава да разпространява груби лъжи в отчаян опит да спаси правителството си", заяви Ганц в понеделник. "Той лъже, хули, сочи, разделя."

Проучванията на общественото мнение показват, че кампанията на националистическата партия на Либерман резонира с избирателите. Лозунгът му „Да направим Израел отново нормален“ се отнася до това, което твърдият секуларист казва, че е неоправданото влияние на ултраправославните еврейски партии върху политиката на страната. Той ги обвинява, че се стремят да наложат еврейския религиозен закон върху светското население на Израел и иска законодателство, с което да се прекрати освобождаването на ултраправославните от задължителна военна служба. Либерман попречи на Нетаняху да сформира коалиция след априлските проучвания, като не се съгласи да се откаже от искането си ултраправославните да бъдат задължени да служат в армията като всички останали израелци. Не е ясно дали той отново ще подкрепи Нетаняху като министър-председател, което би било бъде достатъчно, за да може Ривлин да позволи на Ганц да се опита да състави правителство.

Новообединените арабски партии на Израел също могат да се окажат решаващи с резултат, подобен на изборите през 2015 г., когато станаха третата по големина сила в парламента. Ако е така, те биха могли да блокират пътя на Нетаняху като министър-председател, като препоръчат за това Ганц.