Израел кръсти селище на Тръмп

Израелското правителство направи символична първа копка на селището Рамат Тръмп, което ще се построи в чест на американския президент на Голанските възвишения.

Така израелците искат да се отблагодарят на Доналд Тръмп за неотдавнашното признаване на тази територия за част от еврейската държава, въпреки претенциите на Сирия върху нея.

„Горди сме, че имаме възможността да основем селище и да отдадем дължимото на нашия велик приятел. Ще продължим да строим и да развиваме Голан за благото на неговите жители, евреи и неевреи, в името на бъдещето на цялата Държава Израел“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той проведе тържествено заседание на кабинета на Голанските възвишения. Тук беше поканен също и американският посланик Дейвид Фридман, който благодари на Нетаняху за уникалния жест по отношение на Тръмп. „Той е напълно заслужен и много ценен“, отбеляза дипломатът.

След правителственото заседание Нетаняху и Фридман махнаха покривалото от табелката с името на бъдещото селище – Рамат Тръмп или „Височината Тръмп“ в превод от иврит.

Местните медии пишат, че реален старт на строителството може да даде само бъдещия кабинет, който ще бъде съставен след изборите на 17 септември. /БГНЕС и РИА „Новости“