Израел на прага на предсрочни избори

Израелските депутати проведоха първото гласуване по законопроект за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори, след като министър-председателят Нафтали Бенет заяви, че неговата осемпартийна коалиция вече не е жизнеспособна.

Правителството заяви, че иска да ускори разглеждането на законопроекта, но опозицията, водена от бившия премиер Бенямин Нетаняху, ще се опита да блокира приемането му в опит да сформира правителство, без да се налага провеждането на петите избори в Израел за по-малко от четири години.

Ако законопроектът за разпускане премине предварителното гласуване днес, той трябва да премине през отделно гласуване в комисия и още три гласувания в парламента.

Ако премине всички тези препятствия, изборите се очаква да бъдат насрочени за 25 октомври, съобщават израелските медии.

БГНЕС припомня, че министърът на външните работи Яир Лапид ще поеме поста министър-председател на служебно правителство в съответствие със споразумението за споделяне на властта, което той постигна с Бенет след изборите през 2021 г., когато двамата сключиха съюз, обединени от желанието си да свалят Нетаняху.

Нетаняху се зарадва на разпадането на коалицията и се зарече да сформира ново дясно правителство, със или без нови избори.

Неговата партия "Ликуд" ухажва потенциални дезертьори от редиците на коалицията, които да му осигурят парламентарното мнозинство, от което се нуждае, за да се върне бързо на власт.

Сред ухажваните са религиозни националисти от собствената партия на Бенет "Ямина" и ястреби от партията "Нова надежда" на министъра на правосъдието Гидеон Саар.

"Докато законът за разпускане не бъде финализиран, все още има възможност за алтернативно правителство, правителство, оглавявано от Нетаняху", заяви депутатът от Ликуд Мири Регев пред армейското радио. /БГНЕС