Израел нанесе удари по ирански обект за боеприпаси с насочени дронове

Ирански официални лица заявиха, че безпилотни летателни апарати са ударили през нощта обект за производство на боеприпаси в централния ирански град Исфахан, в резултат на това, което американски официални лица в неделя заявиха, че е израелска операция, написа Wall Street Journal.

Първоначално Техеран не е поел вината за нападението и е заявил, че на покрива на съоръжението са нанесени само незначителни щети. Иранското министерство на отбраната заяви още, че няколко безпилотни самолета са били свалени от иранската система за защита "земя-въздух". Според многобройните съобщения не е ясно дали някой от дроновете е оцелял при операцията.

Не беше ясно каква точно е била целта на атаката, но The Wall Street Journal съобщи, че мястото на битката е било непосредствено до площадка, определена за Иранския център за космически изследвания, който играе роля в програмата за балистични ракети на Техеран.

Нападението идва в момент на голяма несигурност в отношенията между САЩ и Иран. Администрацията на Байдън прекара голяма част от първите две години от мандата на президента в опити да съживи ядреното споразумение от времето на Обама, подписано от Иран, САЩ и няколко европейски държави, което беше изоставено при управлението на Тръмп. Но служители на Белия дом и Държавния департамент, включително самият президент, наскоро посочиха, че възможността тези преговори да доведат до успех почти се е изпарила.

Ето защо подобни операции може да станат по-често срещани през следващите месеци и години, тъй като САЩ и Израел се стремят да възпрепятстват различните програми на Иран за разработване на нови и атомни оръжия чрез неполитически и често насилствени средства.

Междувременно градовете в Иран от месеци са разтърсвани от широкомащабни демонстрации в отговор на убийството на млада жена в полицейския арест. През септември 22-годишната Махса Амини е задържана за неправилно носене на забрадка; тя умира, след като според сведенията е била жестоко пребита.

Смъртта ѝ предизвика вълна от протести срещу така наречената "морална полиция" и консервативното мюсюлманско правителство на страната като цяло; тези демонстрации продължават, въпреки че иранското правителство отговори с брутални репресии, включващи арести и смъртни присъди за някои от заловените.

Конгресът на САЩ гласува двупартийно в подкрепа на тези протести, като консерваторите рядко намират общ език с левицата по този въпрос. Европейските законодателни органи направиха същото, предизвиквайки вълна от ответни санкции от страна на Техеран./БГНЕС