Израел очаква до 4 млн. заразени през настоящата вълна

В Израел може да се стигне до заразяване на близо 40 % от населението с коронавирус по време на настоящата Омикрон вълна, заяви министър-председателят Нафтали Бенет по повод намаляването на центровете за тестване в цялата страна.

"Данните, представени на заседанието на кабинета, показват, че тук, в Израел, общо между два и четири милиона граждани ще бъдат заразени по време на настоящата ковид вълна", написа Бенет в своя акаунт в Twitter.

В Израел, който е държава с население от едва 9,4 млн. души, през последната седмица броят на заразените се е увеличил почти четири пъти в сравнение с предходната. В събота министерството на здравеопазването съобщи за 17 518 нови инфекции.

Липсата на пунктове за тестване създаде огромен натиск върху съществуващите, което накара правителството да преразгледа политиката си за тестване и от петък да определи PCR тестовете, които са най-точни, само за хора в риск и тези над 60 години.

Всички останали трябва да си направят антигенен тест, независимо дали в домашни условия или приложен от медик.

Но дори и новите насоки се оказаха невъзможни за спазване. Антигенните тестове са дефицитни в аптеките в цялата страна и хората прекарват часове на опашка в очакване да им бъде поставен такъв.

Бенет повтори, че ще направи всичко възможно, за да се избегне блокирането, което според него не се е оказало ефикасна мярка срещу разпространението на силно заразния вариант Омикрон и може да нанесе тежък удар върху икономиката.

"Нашата цел си остава същата - да запазим функционирането на икономиката във възможно най-голяма степен и да защитим най-уязвимите", каза той.

Днес Израел започна да допуска ваксинирани посетители в страната, шест седмици след като затвори изцяло границите си в опит да се подготви за неизбежната пета вълна от случаи на ковид чрез ваксиниране и получаване на лекарства.

Данните на израелското министерство на здравеопазването показват, че повече от 4,3 милиона израелци са напълно ваксинирани с три инжекции.

В Израел официално са регистрирани повече от 1,5 милиона случая на Covid, включително 8 269 смъртни случая. /АФП