Израел одобри официално четвърта доза ваксина

Министерството на здравеопазването на Израел разреши четвърта инжекция с ваксина за хора с отслабена имунна система, за да се противодейства на нарастващите случаи на Covid, предизвикани от силно заразния вариант Oмикрон.

Одобрението дойде в момент, в който в страната пристигна друго оръжие за борба с коронавируса: първата пратка хапчета срещу ковид на Pfizer.

"Днес одобрих поставянето на четвъртата ваксина за хора с отслабен имунитет", заяви пред репортери здравният инспектор Нахман Аш.

"Направих това в светлината на проучванията, които показват ползата от ваксината, включително четвърта доза за това население, и в светлината на опасенията, че те са по-уязвими при тази вълна от Омикрон".

Днес здравните власти съобщиха за повече от 4000 нови случая за ден, което е висок брой, невиждан от септември.

Министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц заяви, че Израел се намира в "пета вълна", като повечето случаи вероятно са свързани с варианта Омикрон.

По-рано днес с полет на El Al от Белгия кацна пратка хапчета срещу ковид на Pfizer, които министър-председателят Нафтали Бенет приветства като "важно допълнение към арсенала във войната срещу пандемията".

"Благодарение на нашите бързи действия лекарствата пристигнаха бързо в Израел и ще ни помогнат да преминем пика на предстоящата вълна на Омикрон", заяви Бенет.

Миналата седмица Американската агенция по храните и лекарствата разреши хапчето Paxlovid на Pfizer за хора с висок риск на възраст над 12 години.

При проведените клинични изпитвания е доказано, че лечението намалява хоспитализациите и смъртните случаи от болестта Covid с 88% сред рисковите хора.

Пероралното лечение с таблетките блокира способността на вируса да се възпроизвежда и би трябвало да издържа на новите варианти, казват експертите. / АФП