Израел осъди коментарите на Южна Африка по делото за геноцид

Израел заяви, че Южна Африка е представила пред най-висшия съд на ООН "дълбоко изопачена фактическа и правна картина" в началото на втория и последен ден от изслушването по делото за геноцид, повдигнато срещу Израел, съобщи Си Ен Ен.


"Цялото й дело се основава на умишлено подправено, деконтекстуализирано и манипулативно описание на реалността на настоящите военни действия", заяви Тал Бекер, един от адвокатите, представляващи интересите на Израел, във встъпителните си думи в Международния съд.

Бекер заяви, че Израел е "изключително осведомен" за причините, поради които е приета Конвенцията за геноцида. "В колективната ни памет се е запечатало систематичното убийство на шест милиона евреи като част от предварително обмислена и отвратителна програма за пълното им унищожение", каза той.

Израелският ответник изтъкна, че конвенцията не е трябвало да бъде използвана в този случай.

"Конвенцията за геноцида не е създадена, за да се справи с бруталното въздействие на интензивните военни действия върху цивилното население", твърди той. Вместо това тя е била предназначена "за справяне със злонамерено престъпление с най-изключителна тежест".

Адвокатът разкритикува Южна Африка за "въоръжаването" на термина "геноцид" срещу Израел, като добави, че "живеем във време, в което думите са евтини".

"Опитът да се използва терминът геноцид срещу Израел в настоящия контекст не само разказва на съда една грубо изопачена история, но и лишава думата от нейната уникална сила и специално значение. Той подкопава предмета и целта на самата конвенция, което има последици за всички държави, които се опитват да се защитят срещу онези, които демонстрират пълно погазване на живота и закона", каза той.

По време на изслушването в МС, Израел определи обвинението в геноцид, отправено срещу него от Южна Африка, като "клевета".

"С уважение заявявам, че молбата и искането следва да бъдат отхвърлени като такива, каквито са: клевета, целяща да лишат Израел от правото да се защитава съгласно закона от безпрецедентната терористична атака, на която продължава да е подложен, и да освободи 136-те заложници, които Хамас все още държи", коментира Тал Бекер.

Израелски официални лица нарекоха обвинението в геноцид "кървава клевета" от страна на Южна Африка, което е тънко прикрито обвинение в антисемитизъм.

"Това, към което се стреми Израел, действайки в Газа, не е да унищожи един народ, а да защити един народ, своя народ, който е атакуван на множество фронтове", изтъкна израелският адвокат и добави, че Израел се бори с терористите на Хамас, а не с цивилното население.

Той потвърди коментарите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Израел не се стреми към "постоянна окупация на Газа или към изселване на цивилното ѝ население".

В хода на делото, Израел сподели мултимедийни, гласови и писмени доказателства за зверствата, извършени от бойците на Хамас на 7 октомври по време на изслушване в най-висшия съд на ООН, твърдейки, че ако са били извършени геноцидни действия, "те са били извършени срещу Израел".

"Правим това не защото тези действия, колкото и садистични и систематични да са, освобождават Израел от задълженията му да спазва закона, докато защитава своите граждани и територия, това е безспорно", посочи Бекер. "Правим го, защото е невъзможно да се разбере въоръженият конфликт в Газа, без да се оцени естеството на заплахата, пред която е изправена нашата държава, както и бруталността и беззаконието на въоръжените сили, които се изправят срещу нея."

Бекер твърди, че действията на Хамас на 7 октомври са били геноцидни по своята същност и предоставят доказателства за "гордо обявената програма за унищожение" на лидерите на Хамас.

"Анихилационисткият език от уставите на Хамас се преповтаря редовно от нейните лидери, като целта, по думите на един от членовете на политическото бюро на Хамас, е "прочистването на Палестина от мръсотията на евреите", добави израелският ответник.

"Ако е имало действия, които могат да се определят като геноцид, то те са били извършени срещу Израел", каза той.

На съда беше показан видеозапис на интервю малко след 7 октомври, в което Гази Хамад, високопоставен лидер на Хамас, споделя пред ливански телевизионен канал: "Ние ще правим това отново и отново". Той заяви, че нападението е било "само първият път и ще има втори, трети, четвърти".

Бекер твърди, че поисканите от Южна Африка временни мерки, с които съдът да нареди на Израел да спре военните си операции, ще лишат държавата от възможността да "изпълни задълженията си за защита на своите граждани, на заложниците и на над 110 000 вътрешно разселени израелци, които не могат да се завърнат безопасно по домовете си.

"Израел има изконното право" да предприеме всички легитимни мерки за защита на своите граждани, допълни той.

Израел заяви, че предприема действия за свеждане до минимум на цивилните жертви по време на въздушните и наземните си нападения срещу Газа, и подчерта, че военните му спазват международното хуманитарно право.

Член 51 от Устава на ООН, който урежда използването на сила, дава на държавите право на самозащита, при условие че използваната от тях сила е необходима и пропорционална. Пропорционалност не означава симетрия. Тя означава, че защитаващата се държава не може да използва повече сила, отколкото е необходимо, за да отговори на заплахата.

Съгласно Международното хуманитарно право (МХП) всички държави трябва да сведат до минимум жертвите сред цивилното население. Умишленото насочване на атаки срещу цивилни граждани винаги е незаконно, но атака, при която случайно са убити цивилни граждани, може да бъде законна, ако постига военна цел, при условие че вредите, причинени на цивилните граждани, не са "прекомерни" в сравнение с очакваното военно предимство. /БГНЕС