Израел отново е в битка с коронавируса

Израел е във война с пандемията и следващите две седмици ще бъдат критични, заяви комисарят по коронавируса проф. Салман Зарка, след като броят на пациентите в тежко състояние достигна 578, над 100 от които са интубирани.

На снимката: премиерът Нафтали Бенет

„Вярвам, че сме във война, заболеваемостта ни нараства с всеки изминал ден“, каза Зарка, говорейки пред законодателната комисия в парламента, която се събра, за да обсъди новите противопандемични правила, влизащи в сила днес.

Над 120 души са се разболели след заразяване с вируса през последната седмица. В Израел във вторник бяха регистрирани 7 832 нови случая, като 5,6% от изследваните бяха положителни. И двете цифри отбелязват спад в сравнение с предходния ден, когато страната регистрира 8 734 случая и 6,2% процент положителност - и двата дни бележат антирекорди от февруари.

Междувременно страната продължава надпреварата за ваксиниране на лица над 50 години с трета доза.

„Никой, който е в критично състояние, не е бил ваксиниран три пъти“, каза Зарка.

Ваксинирането на приблизително един милион неваксинирани израелци се счита от властите за приоритет номер едно, за да се избегнат по -строги ограничения.

„Времето до навечерието на Рош Хашана е критичното време - или, не дай Боже, вирусът ще ни победи и ще стигнем до блокиране като първото и второто, когато не можехме да се отдалечаваме на повече от 100 метра от домовете си”, предупреди Зарка.

Настоящите ограничения не са достатъчни за ограничаване на заразата, категоричен бе той.

От днес в Израел започва да действа системата Green Pass и само лица, които са ваксинирани, възстановили се или са преминали бърз тест през предходните 24 часа, ще имат право да посещават определени места. /БГНЕС, „Джерусалем пост”