Израел представи плановете си за Газа след войната

Израелският министър на отбраната Йоав Галант представи предложения за бъдещото управление на Газа след края на войната между Израел и Хамас.


Според него на територията ще има ограничено палестинско управление.

Хамас вече няма да контролира Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността, добави той.

Сраженията в Газа продължиха успоредно с публикуването на плана, като през последните 24 часа бяха убити десетки хора, съобщи управляваното от Хамас министерство на здравеопазването.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се очаква да посети отново региона тази седмица. Очаква се той да проведе разговори с палестински служители на окупирания Западен бряг и с израелски лидери.

Посещението му идва на фона на повишеното напрежение в региона след убийството на висшия лидер на Хамас Салех ал-Арури във вторник в ливанската столица Бейрут. За убийството му беше обвинен Израел. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си.

Съгласно плана на Галант, който сега се нарича "четири ъгъла", Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността на Газа.

Многонационални сили ще се заемат с възстановяването на територията след мащабните разрушения, причинени от израелските бомбардировки.

Съседният Египет също ще има роля в рамките на плана.

Но в документа се добавя, че палестинците ще отговарят за управлението на територията.

"Жителите на Газа са палестинци, следователно палестинските органи ще бъдат отговорни за управлението, при условие че няма да има враждебни действия или заплахи срещу държавата Израел", заяви г-н Галант.

Разговорите за "деня след края на войната" в Газа доведоха до дълбоки разногласия в Израел.

Някои крайно десни членове на правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че палестинските граждани трябва да бъдат насърчавани да напуснат Газа в изгнание, като на територията се възстановят еврейските селища - спорни предложения, които бяха отхвърлени като "екстремистки" и "неприложими" от други държави в региона и от някои от съюзниците на Израел.

Въпреки че предложенията на Галант могат да се считат за по-практични от тези, предложени от някои негови колеги от кабинета, те вероятно ще бъдат отхвърлени от палестинските лидери, които твърдят, че на самите жители на Газа трябва да се позволи да поемат пълен контрол върху управлението на територията, след като тази опустошителна война приключи.

Бенямин Нетаняху не е говорил публично с подробности за това как според него трябва да се управлява Газа.

Той предположи, че войната в Газа може да продължи още няколко месеца, като заветната цел е да се смаже напълно Хамас.

Планът на Галант също така очертава как израелските военни възнамеряват да действат в следващата фаза на войната в Газа.

Той заяви, че Израелските сили за отбрана (IDF) ще предприемат по-целенасочен подход в северната част на ивицата Газа, където операциите ще включват рейдове, разрушаване на тунели и въздушни и наземни удари./БГНЕС