Израел премахва маските на закрито

Израелското министерство на здравеопазването отменя от 15 юни изискването да се носят защитни маски на закрито, което е последната вътрешна ограничителна заповед, съобщи пресслужбата на министерството.

"Генералният директор на израелското министерство на здравеопазването Хези Леви подписа изменение на заповедта за обществено здраве, премахващо изискването за носене на маски на закрито от вторник, 15 юни 2021 г.", се казва в изявлението.

Като изключения са посочени следните случаи: „лечебни заведения за дългосрочна хоспитализация, гериатрични отделения, както и старчески домове“, „лица, които се отправят към мястото на задължителна самоизолация“, „пътници при полети“, посочиха от отдела. Ще бъдат издадени допълнителни инструкции за лечебните заведения, отбелязва пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

От 1 юни Израел отмени всички карантинни ограничения, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса, с изключение на изискването да се носят защитни маски на закрито.

В същото време, както посочва министерството на здравеопазването, ограниченията за влизане и излизане от Израел „ще останат в сила и при необходимост ще бъдат затегнати“. Влизането на чужденци в Израел е ограничено от началото на годината, а на 11 юни израелското правителство одобри удължаване до 27 юни на срока на валидност за ограниченията при излизане на гражданите на еврейската държава в страни от т.н. червен списък поради разпространението на СOVID-19. От 31 май израелското министерство на здравеопазването включи Русия и Аржентина в този списък, където по това време вече бяха Украйна, Етиопия, Бразилия, Южна Африка, Индия, Мексико и Турция. /ТАСС