Израел прие първия закон за съдебна реформа

След 29 седмици на протести и масова обществена опозиция, които разтърсиха Израел и разделиха неговите граждани, Кнесетът одобри днес окончателно закон, който не позволява на съдилищата да преразглеждат "разумността" на правителствените и министерските решения. Това е първият важен законопроект от съдебната реформа на правителството, който влезе в сила, съобщи „Таймс оф Израел“.


Законопроектът премина на трето и последно четене с 64 гласа "за" и 0 "против", като цялата 56-членна опозиция бойкотира гласуването в знак на протест.


С гласуването приключиха 30-часовите непрекъснати дебати в пленарна зала, които започнаха в неделя сутринта. През този период стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците, както в подкрепа, така и против ограничаването на съдебния контрол върху политическата власт, а президентът на САЩ Джо Байдън изпрати петото си в рамките на малко повече от седмица послание, в което призова правителството да не бърза с конституционните промени.

В Кнесета опитите за изменение на законопроекта в последния момент или за постигане на по-широко споразумение с опозицията се провалиха, след като в неделя бяха отхвърлени две компромисни предложения, внесени от синдикален лидер и от президента Исаак Херцог.

Непосредствено след гласуването министърът на правосъдието Ярив Левин приветства закона като "първата стъпка в историческия процес за коригиране на съдебната система". Лидерите на коалицията публично се ангажираха да продължат процеса, като следващата стъпка ще бъде законопроект за промяна на комисията, която избира новите съдии, който се очаква да бъде представен по време на зимната сесия на парламента.

Лидерът на опозицията Яир Лапид обеща бързо да подаде петиция във Върховния съд срещу току-що приетия закон, както и Движението за качествено управление в Израел.

"Това е пълно нарушаване на правилата на играта", заяви Лапид, говорейки минути след приемането на закона. "Правителството и коалицията могат да избират посоката, в която да върви държавата, но не могат да определят характера на държавата".

Пленарното заседание беше напрегнато и хаотично преди решаващото гласуване, като възгласи прекъсваха обръщението на Лапид, в което той твърдеше, че Израел върви към унищожение, и това на Левин, в което той отхвърли теста за разумност на съда като изцяло зависим от субективна "гледна точка".


Представяйки позицията на правителството по законопроекта преди второто и третото четене, Левин твърди, че "разумността" е мъгляво правно понятие, което прелива в лично мнение.

"Разумността е въпрос на гледна точка. Това не е договорно право, не е доказателствено право, не е правна материя", каза министърът на правосъдието за съдебния тест, използван като един от основните инструменти за надзор върху назначенията и действията на правителствата по време на изборни периоди и като цяло.

"Вие [съдиите] искате да решавате кое е разумно и кое не, вместо хората, избрани от нацията? Това ли е разумно?", попита Левин риторично. "Кой изобщо е казал, че това, което е разумно в очите на съдиите, е дори логичното нещо, което трябва да се направи? Кой реши, че техните лични позиции са по-добри от тези на министрите?"

Измененията на основния закон предвиждат забрана на съдилищата да упражняват какъвто и да било контрол върху "разумността" на решенията на кабинета и министрите, включително назначенията и решението да не се упражняват предоставените им правомощия.

Поддръжниците твърдят, че законът е необходим коректив срещу злоупотребата със съдебна власт, докато критиците казват, че разумността е важен - а в някои случаи и основен, контрол срещу неподходящо използване на публичната власт.

Сега, когато законът е приет, коалицията разполага с по-голямо правно покритие, ако реши да преследва три политически цели, които нейните членове са подкрепили и които иначе биха били възпрепятствани от теста за разумност: уволнение на главния прокурор или други пазители на върховенството на закона; несвикване на Комитета за избор на съдебни служители, докато не бъде променен съставът му; и връщане на дисквалифицирания от съда ръководител на партията Шас Арие Дери в кабинета. Съдилищата обаче разполагат с други инструменти за преразглеждане и евентуално анулиране на тези стъпки.

Преди гласуването Лапид заяви пред пленарната зала, че няколко членове на коалицията са против законопроекта за "разумността", и ги призова да спрат текста.

Той осъди закона като "враждебно превземане на израелското мнозинство от екстремистко малцинство, а също и като враждебно превземане на партията [Ликуд]".

"Знаете, че това, което се случва тук, е катастрофа, която може да бъде предотвратена. Трагедия, която трябва да спрем", каза той.

Малко преди гласуването Лапид обяви чрез телевизионно интервю, че преговорите са приключили, като заяви, че коалицията иска "да разкъса държавата, да разкъса демокрацията, да разкъса сигурността на Израел, единството на израелския народ и международните ни отношения".

Затова "няма как да продължим да работим с тях - защото това е най-безотговорното правителство, което някога е имало тук".

Ганц заяви, че ако законът бъде приет, той ще навреди на демократичните устои, икономиката и сигурността на Израел.

"Много съм притеснен от ситуацията със сигурността и от това, което излъчваме към нашите врагове", заяви бившият министър на отбраната и военен ръководител.

В неделя Ганц бе брифиран специално от началника на щаба на ЦАХАЛ Херци Халеви относно готовността на армията предвид големия брой резервисти, които заявяват, че ще се откажат от доброволна служба в знак на протест срещу съдебната реформа.

Очаква се след гласуването протестите в Йерусалим и страната да ескалират, а поддръжниците на ремонта организираха вечерта митинг пред Кнесета. /БГНЕС