Посланик Елрон: Израел разработва зелен паспорт за ваксинирани

Израел навлиза в последната фаза на Ковид кризата и пандемията и това се дължи най-вече на добрата здравна и медицинска грижа, която имаме. Основната грижа на нашата здравна система е да ваксинира хората. Това каза за БГНЕС посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. г-н Йорам Елрон.

Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел

Той подчерта, че е била проведена много добра информационна кампания, така че хората да са напълно наясно, че трябва да се ваксинират и да разберат какви са предимствата от ваксинацията и също така опасностите от заразяване.

„В момента продължаваме и ще продължим с ваксиниране на деца от 12 до 16 годишна възраст и съвсем скоро ще имаме т.нар. стаден имунитет, така че ще преодолеем пандемията“, заяви посланик Елрон.

„Има хора, които не искат да се ваксинират. Много повече са отколкото бихме искали. Аз самият смятам, че е грешка да се откаже ваксинация. В нашата страна се заразиха над 800 000 души. Повечето от тях се възстановиха, но тези които видяха колко болезнено и трудно може да протича тази болест осъзнаха, че предимствата на ваксинацията са далеч повече от недостатъците“, коментира посланик Елрон.

По отношение на туризма, той увери, че броят на израелците, които посещават България вече се повишава.

„Още когато бяхме страна в червено, т.е. така наречената „опасна страна“ България продължи да ни приема и това за Израел е много важно. България не е затваряла границите си за Израел и ние ценим това приятелство. В момента, ние вече сме в различна позиция и броят на израелците, които посещават България се увеличава. Ще видите, че това увеличение ще продължи и даже се надявам да бием рекордите отпреди пандемията, когато 250 000 израелци посещаваха България“, каза дипломатът.

Посланик Елрон обяви още, че работят по създаването на т.нар. зелен паспорт за хора, които са ваксинирани, така че от един момент нататък да има свободно движение, което не изисква PCR и изолация за тези, които имат такъв паспорт.

„И двете страни ще са отворени една за друга“, увери посланикът и уточни, че ще зачитат всички ваксини, признати на международно ниво от СЗО.

Израел отбеляза 73 г. от независимостта си с дарение

Посолството на Държавата Израел в София дари оборудване за новоизградената кухня по проекта за кулинарна терапия в Дневния център за хора с ментални увреждания „Света Марина“. По този начин посолството на Израел в София отбеляза 73-ата годишнина от обявяването на независимостта на страната.

„Действията говорят много по-силно от самите думи. Не мога да се сетя за по-добро място да отбележим Денят на Независимостта, който е днес“, каза посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Йорам Елрон в приветственото си слово към ръководството и посетителите на центъра.

Зам.-кметът по социални дейности в Столичната община Албена Атанасова, благодари за протегнатата ръка и приятелство от страна на посланика на Израел и отбеляза, че това е трети посланик, който продължава традицията.

„Винаги са се отзовавали да помогнат, да играят заедно, да готвят заедно, да правят хубави неща заедно, така че никога нашите потребители да не разбират, че са с нещо различни от всички хора на тази Земя“, заяви тя и подчерта, че на територията на Столичната община вече се предлагат над 90 социални услуги.

От своя страна директорът на Центъра Йотка Тодорова каза, че за нея е чест и удоволствие посолството на Израел да отбележи 73 години от Независимостта на страната именно с тях.

„Благодарим за щедрото дарение, което направихте към нашите момчета и момичета. То ще бъде използвано в кухните по заниманията за кулинарна терапия. Благодаря Ви от сърце, че вече толкова дълги години поддържаме едни прекрасни взаимоотношения. Благодарение на това партньорство е изградена и спортната ни площадка в двора на Дневния център през 2015 г.“, посочи тя и добави, че в момента Центърът се посещава от 62-ма души, като максималният му капацитет е 70.

В знак на благодарност ползвателите и екипът на центъра подариха ръчно изработени подаръци на посланика и зам.-кмета по социални дейности и им подариха кратка забавна програма, в която показаха как пеят и танцуват. Поздрав към гостите отправи и актрисата Христина Пипова, която изпя песен на иврит, която изпя за втори път, но този път с участието на Н.Пр. Йорам Елрон. /БГНЕС