Израел: Решението на "Бен енд Джери" е антисоциално и не допринася за мира в Близкия изток

Решението на компанията „Бен енд Джери“ да прекрати дейността си в Израел е явна капитулация пред бойкота, който се насърчава от движението BDS (Бойкот, Лишаване от инвестиции, Санкции), което до голяма степен e мотивирано от антисемитизма. Това се казва в статия на Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, предаде БГНЕС.

Според посланик Елрон това действие трябва да бъде осъдено най-строго и да бъде оказан натиск върху „Бен енд Джери“ и международната компания-майка Юниливър, които да отменят това скандално решение.

На 19 юли базираната във Върмонт, САЩ, компания за сладолед „Бен енд Джери“, която прави бизнес в Израел от 1987 г., обяви, че няма да поднови лиценза на местния си партньор. Израелският притежател на франчайза има производствена база и два представителни магазина, а сладоледът на компанията се продава и в много местни магазини за хранителни стоки.

Премиерът Нафтали Бенет категорично заяви, че всеки, който мисли да използва бойкот срещу Държавата Израел с цел маркетинг или брандиране, ще разбере, че това е възможно най-лошото бизнес решение. Той отбеляза, че Израел ще използва всички инструменти, с които разполага - включително юридически - по този въпрос, и заяви, че тези, които бойкотират Израел, трябва да знаят, че това ще има цена, която ще трябва да платят“, подчертава израелският посланик у нас.

Той отбелязва, че капитулацията на „Бен енд Джери“ пред движението BDS се случва въпреки факта, че компанията е наясно, че израелският партньор, притежаващ франчайза, следва високи социални стандарти и се стреми да насърчава мира и да подобрява живота на палестинците.

Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел

„Решението ще остави без работа около 160 работници на компанията. Тези работници принадлежат към широк социален спектър на израелското общество: евреи, араби, нови имигранти и бежанци от Африка. За тях фабриката на „Бен енд Джери“ означаваше сигурен поминък и гаранция за бъдещето на децата им“, пише посланик Йорам Елрон.

Според него бойкотът на „Бен енд Джери“ няма да доведе до насърчаване на мира, съвместното съществуване и мирното разрешаване на конфликта в Близкия изток. Напротив, това действие на компанията за сладолед само подхранва омразата.

„Ето защо Израел предприема решителни действия срещу антисоциалния и несправедлив ход на компанията „Бен енд Джери“ и призовава всеки почтен човек и приятелски страни като България да протестират, изразят безпокойство и поискат отмяна на това решение“, пише още Н.Пр. посланик Йорам Елрон. /БГНЕС