Израел с исторически първи отбор на Тур дьо Франс 2020

Израел обяви първия си отбор за Тур дьо Франс – последната спортна инициатива, финансирана от родения в Канада бизнесмен от израелски произход Силван Адамс.

Адамс е бизнесменът, който стои зад финансирането на Израелската колоездачна академия и стои зад тима на предстоящото издание на Тур дьо Франс през 2020.

Тимът, на име Israel Start-Up Nation, ще бъде първият от еврейската страна, който ще се състезава в най-престижната колоездачна обиколка. „Ще имаме своя израелски отбор на Тур дьо Франс, който ще бъде наблюдаван от 2.6 млрд. души – със сини и бели цветове. Мисля, че е доста символично“, разкри Адамс. Тимът ще заеме мястото на швейцарския отбор Катюша-Алпечин, който стана собственост на Израелската колоездачна академия (ИКА). Бизнесменът Адамс финансира закупуването, както и организирането на няколко спортни събития в Израел. Сред тях е и провеждането на Джиро д‘Италия в Израел през 2018, както и провеждането на приятелска среща с Аржентина на Лионел Меси в Тел Авив миналия месец. Организаторите споделят, че Тур дьо Франс е третото най-гледано спортно събитие след Олимпийските игри и Световното първенство по футбол. Израелската колоездачна академия бе създадена през 2014. Състезателите им едва ли ще се доберат до жълтата тениска на Тура в първото си участие, но Адамс похвали символизма на тяхната поява. Колоездачите идват от 18 страни и бизнесменът заяви, че поне един от осемте избрани да участват в Париж ще бъде израелец. „Надявам се да видим израелец на Тур дьо Франс, което ще бъде историческо събитие. Колоезденето е все още новост в Израел, въпреки че приема велодром – първият в Близкия Изток. Гай Нив, израелски член на отбора, сподели, че за него е сбъдната мечта да участва в Тура. „За мен е огромна чест и привилегия да карам за израелски тим, който представлява държавата, от която идвам, и да покажа на света различните страни на Израел“. /БГНЕС