Израел с нови изисквания за масовите мероприятия на закрито

От днес в Израел влязоха в сила новите правила за провеждането на мероприятия и тържества с участието на повече от 100 човека на закрито. В заведенията на основание на така наречения стандарт за развлечения ще бъдат допускани само ваксинирани, преболедували или лица с отрицателен тест за коронавирус, съобщиха от пресслужбата на здравния министър.

Нитзан Хоровиц (в центъра) - министър на здравеопазването на Израел

„Стандартът за развлечения” влиза в сила от днес, 21 юли, и се отнася за събития на закрито с участието на 100 и повече човека. Регламентът засяга работата на зали за банкети, клубове, ресторанти и хотели с пансион. Мероприятията, които се провеждат частично на закрито и частично навън, се разглеждат сега като провеждани на закрито, уточняват от министерството.

Ведомството въведе „задължение, приложимо за всякакви обществени и бизнес места: забранено е да се допускат и обслужват лица, които не носят защитна маска." „В помещенията, където е инсталирана системата за оповестяване, уведомяването за задължителното носене на маски трябва да се извършва редовно“, се казва в документа.

От 1 юни в Израел са свалени всички карантинни ограничения, с изключение на изискването да се носи маска на закрито. Това изискване бе отменено на 15 юни и няколко дни по-късно бе въведено обратно заради ръста на броя на заразените с коронавирус. По данни на радио „Кан”, през юни в Израел са регистрирани 2,4 хиляди случая на коронавирус, от които почти 40% са били ваксинирани срещу ковид. /БГНЕС, ТАСС

Йерусалим / Израел