Израел създаде национална мрежа за бързо тестване за COVID-19

Израел създаде в неделя национална мрежа от станции за бързо тестване на коронавирус, съобщи спешната служба Magen David Adom, докато правителството се опитва да предотврати поредното блокиране заради пандемията.

„След искане от министерството на здравеопазването, Magen David Adom в неделя отвори 120 станции за бързо откриване“, се казва в изявление на MDA. Тестовите центрове са насочени към неваксинираните и тези, които са се възстановили от вируса и се нуждаят от здравна карта.

Резултатите се получават за 15 минути.

От неделя сутринта неваксинираните хора трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, не по-стара от 24 часа, а здравните карти ще бъдат разширени за деца под 12 години от 20 август.

През последната седмица Израел регистрира средно повече от 3000 нови случая на коронавирус на ден - най -високият брой от април.

Нарастването на инфекциите е крачка назад, след като водещата в света кампания за ваксинация намали новите случаи на COVID-19 от 10 000 на ден до по-малко от 100. Тестовете в новите станции ще струват 52 шекела (16 долара) и ще дадат възможност на тестваните да получат пропуск от здравното министерство, валиден за 24 часа.

„Заключване ще бъде наложено в краен случай и ние ще направим всичко, за да го избегнем“, заяви здравният министър Ницан Хоровиц в изявление, приветстващо стартирането на услугата за бързи тестове.

Миналия декември страната с население от девет милиона души беше една от първите, които започнаха голяма кампания за ваксинация, благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer, което й даде бърз достъп до милиони дози в замяна на биомедицински данни за ефектите от ваксината.

Въпреки кампанията, намалила броя на докладваните инфекции, заразяването отново се е увеличило с разпространението на варианта Делта при неваксинирани възрастни и при тези, ваксинирани преди повече от шест месеца.

Израел сега стартира кампания за предоставяне на трета доза ваксина на възрастните хора и също възстанови действието на здравния пропуск.

Повечето ограничения заради коронавируса бяха отменени в началото на юни, но някои бяха възстановени миналия месец след възобновяването на случаите.

Само хора, които са били напълно ваксинирани, излекувани от COVID-19 или с отрицателен PCR тест, направен по-малко от 72 часа преди това, имат право да влизат на места с повече от 100 души, на закрито или на открито.

През последните 24 часа Израел регистрира 2 886 нови случая. От 602 души в болница заради вируса, 348 са тежко болни. Повече от 6500 души са починали в Израел от коронавирус от близо 900 000 случая./БГНЕС