Израел ще започне мащабна военна операция след изтеглянето на цивилните от Газа

Израел ще започне "значителна военна операции" в Газа, след като се увери, че цивилните са напуснали района, заяви говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) пред Си Ен Ен.

"Наистина е важно хората в Газа да знаят, че сме много, много щедри с времето", заяви подполковник Джонатан Конрикус. "Ние дадохме достатъчно предупреждение, повече от 25 часа... Не мога да подчертая повече, че сега е моментът жителите на Газа да напуснат. Вземете вещите си, тръгнете на юг. Пазете живота си и не попадайте в капана, който Хамас ви подготвя."

Повече от половината от 2-та милиона жители на Газа живеят в северната част, която Израел нареди да бъде евакуирана. Много семейства, някои от които вече са били вътрешно разселени, сега са натъпкани в още по-малка част от територията с площ 362 кв. километра. През последните часове десетки хиляди палестинци продължават да бягат на юг по разбитите пътища на Газа. По същото време стотици чуждестранни граждани бяха евакуирани с полети до Кипър и Западна Европа.

Според подполковник Конрикус районът около Ивицата Газа е обграден със "стотици хиляди израелски части", които се подготвят за различни мисии. "Предизвикателството и мисията е всички тези над 360 000 резервисти както в южната, така и в северната част на страната, да бъдат подготвени за мисията, екипирани, и готови за всякакви задачи, които ще имат в бъдеще", каза той.

Израел призна за „грешки“ на разузнаването, което не е успяло да предвиди атаките на Хамас миналия уикенд. „Това е моя грешка и тя отразява грешките на всички, които правят разузнавателни оценки“, каза съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби на брифинг за пресата.

Иран с предупреждение към Израел

Иран предупреди за "тежки последици", ако "военните престъпления и геноцида" на Израел не бъдат спрени незабавно. Постоянната мисия на Иран в ООН добави: „Отговорността за това е на ООН, Съвета за сигурност и държавите, насочващи Съвета към задънена улица.“

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан изглежда се е срещнал с лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Доха, Катар. Двамата са обсъдили настоящата ситуация в Газа и предстоящата контраатака на Израел. Подробности за срещата не бяха оповестени.

Русия пък поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува проекторезолюция за конфликта Израел-Хамас в понеделник, 16 октомври. В проекторезолюцията се призовава за прекратяване на огъня и се осъжда насилието срещу цивилни и всички терористични актове. Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че не са правени промени в текста, откакто той беше представен пред 15-членния орган на 13 октомври. Очаква се гласуването да се проведе от 22:00 ч. българско време.

САЩ укрепват военното си присъствие в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано разговаря отделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Кабинетът на Нетаняху обяви, че министър-председателят е казал на Байдън, че са необходими „единство и решителност“, за да се постигне целта на Израел да победи Хамас. Междувременно кабинетът на Абас съобщи, че последният е потвърдил отхвърлянето на евакуацията на палестинци от Газа, докато хиляди бягат на фона на смъртоносни израелски въздушни удари.

Пентагонът нареди разполагането на втора ударна група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" в Източното Средиземноморие. Военните кораби на САЩ не са предназначени да се присъединят към боевете в Газа или да участват в операциите на Израел, но присъствието на два от най-мощните кораби на ВМС има за цел да изпрати послание за възпиране към Иран и ирански проксита в региона, като "Хизбула" в Ливан.

Военновъздушните сили на САЩ обявиха разполагането на изтребители F-15E и щурмови самолети A-10 в района на Близкия изток.

Движението на бойните самолети съответно от 494-та експедиционна изтребителна ескадрила и 354-та експедиционна изтребителна ескадрила „укрепват позицията на САЩ и подобряват въздушните операции в Близкия изток“, се казва в изявление на ВВС. Не се уточнява броят на военните самолети.

В публикация на Централното командване на САЩ в социалните медии се казва, че A-10 ще се присъединят към друга ескадрила от самолети, които вече са в региона.

„Чрез разполагане на модерни изтребители и интегриране със съвместни и коалиционни сили, ние укрепваме партньорствата си и укрепваме сигурността в региона“, заяви генерал-лейтенант Алексус Гринкевич.

Според последното социологическо проучаване, публикувано от Си Ен Ен, 65% от американците смятат, че САЩ трябва публично да подкрепят Израел във войната. 23 на сто от американците смятат, че САЩ не трябва да казват или да правят нищо, докато само 8% публичната критика срещу Израел. 69% от демократите подкрепят Израел, в сравнение със 77% от републиканците.

Единен европейски курс

Председателят на Европейския съвет Шарл свика виртуална среща на върха с лидерите на ЕС следващата седмица, за да обсъдят продължаващата война между Израел и Хамас. „От изключителна важност е Европейският съвет, в съответствие с договорите и нашите ценности, да определи нашата обща позиция и да установи ясен единен курс на действие, който отразява сложността на разгръщащата се ситуация“, каза Мишел.

Европейската комисия обяви, че ще утрои хуманитарната помощ за Газа. Този ход идва, след като ЕС беше изправен пред критики за противоречиви съобщения от висшето си ръководство. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен разговаря днес с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ескалация по границите с Ливан и Сирия

Израелските военни съобщиха, че са обстреляли сирийски райони, от които са били изстреляни две ракети към израелска територия, паднали в открити райони. Военните също така казаха, че са изстреляли ракета към "подозрителна цел", преминала на израелска територия от Ливан, но не предоставиха никакви допълнителни подробности.

Израелски въздушен удар удари и летището на контролирания от сирийското правителство Алепо. Подобни удари през последните дни имаше срещу летището в Дамаск.

Ливан съобщи по-рано, че Израел е предприел смъртоносния удар в петък, при който беше убит журналист от "Ройтерс" и бяха ранени шестима други журналисти от Агенция "Франс Прес", "Ройтерс" и "Ал Джазира". Ливанската армия каза в изявление, че "израелският враг е изстрелял снаряд, който е уцелил цивилен автомобил, принадлежащ на медиен екип, което е довело до смъртта на Исам Абдала".

Хуманитарна катастрофа

Световната здравна организация излезе с изявление, осъждащо заповедите на Израел за евакуацията на 22 болници в Северна Газа, които лекуват повече от 2000 хоспитализирани пациенти. В изявление СЗО предупреди, че „принудителните евакуации на пациенти и здравни работници ще влошат допълнително настоящата хуманитарна катастрофа и катастрофа за общественото здраве“. Според палестинкото министерство на здравеопазването повече от 300 палестинци, включително деца, са загинали в резултат на израелските бомбардировки през последното денонощие.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Мартин Грифитс предупреди, че хуманитарната ситуация в Газа „бързо става неуправляема“. В изявление, публикувано в събота, Грифитс отбеляза, че „дори воините имат правила и тези правила трябва да се спазват по всяко време и от всички страни". "Цивилните лица и гражданската инфраструктура, включително хуманитарни работници и активи, трябва да бъдат защитени", добави той.

Хуманитарната организация "Лекари без граници" (ЛБГ) призова „израелските власти да „покажат хуманност“. В изявление, публикувано в събота, ЛБГ осъди бомбардировките на Израел срещу ивицата Газа „без задръжки за една седмица“.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), базиран в Ню Йорк съобщи, че най-малко 12 журналисти са били убити и 8 други са ранени по време на насилието след изненадващата атака на "Хамас". Други двама журналисти са в неизвестност, добави групата. Организацията заяви, че разследва всички съобщения за убити, ранени, задържани или изчезнали по време на войната журналисти, включително тези, ранени при отразяването на военните действия в съседен Ливан.

„КЗЖ подчертава, че журналистите са цивилни, които вършат важна работа по време на криза и не трябва да бъдат набелязани от воюващи страни“, каза Шериф Мансур, програмен координатор на комитета за Близкия изток и Северна Африка. „Журналистите правят големи жертви в целия регион, отразявайки този важен конфликт. Всички страни трябва да предприемат мерки за гарантиране на тяхната безопасност, за да се спре тази смъртоносна и тежка жертва.“

Пропалестински митинги

Хиляди хора се събраха в Лондон и други градове на Обединеното кралство за пропалестински демонстрации, на фона на предупрежденията на полицията, че всеки, който показва подкрепа за терористичната групировка "Хамас", може да бъде арестуван.

Демонстрантите, маршируващи през сърцето на британската столица, бяха свидетели на засилено полицейско присъствие от повече от 1000 служители. Подобни демонстрации бяха проведени в Копенхаген и Женева. /БГНЕС