Израел: Унищожихме 130 тунела на "Хамас"

Израел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас” в ивицата Газа от началото на сухопътната си операция. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии от говорителя на ЦАХАЛ Даниел Хагари, той показа това, което според него е доказателство за унищожаването. Хагари заяви: "Като част от дейността на сухопътните сили в ивицата Газа се полагат усилия за разкриване и унищожаване на тунелите на терористичната организация Хамас, като от началото на бойните действия са унищожени 130 тунела.", съобщи „Гардиън“.


Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ЦАХАЛ са обкръжили град Газа и действат вътре в него. В телевизионно изявление Нетаняху заяви, че няма да има прекратяване на огъня, преди да бъдат освободени заложниците, и призова хората в Газа да се придвижат на юг, "защото Израел няма да спре".

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант също заяви, че ЦАХАЛ действат в сърцето на град Газа и "затягат задушаващата хватка" около него. Галант отхвърли всякакви хуманитарни паузи без връщане на заложниците.

Джонатан Конрикус, който изпълнява функциите на говорител на израелските военни по време на конфликта, определи ръководството на „Хамас“ във и извън Газа като "ходещи мъртъвци". Той каза: "Директивата определено е да се убият или заловят ... всички лидери на "Хамас". Тези, които планираха, улесниха и извършиха убийственото клане на 7 октомври в Израел. Казахме го ясно. Всички те са ходещи мъртъвци. И е само въпрос на време в Газа и извън Газа, докато тези лидери на „Хамас“ бъдат заловени или убити от Израел."

Израел твърди, че е убил висшия оръжеен производител на „Хамас“, Мохсен Абу Зина. ЦАХАЛ го описва като "експерт в разработването на стратегически оръжия и ракети, използвани от терористите на „Хамас“".

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство, заяви, че в северната част на Газа са останали само 100 000 цивилни от общо 1,1 млн. души население.

Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа заяви, че броят на убитите в Газа от израелски военни действия от началото на войната на 7 октомври е нараснал на 10 569 души. Според него 4324 от тях са деца, а други 26 457 палестинци са били ранени. Журналистите не можаха да проверят по независим начин данните за жертвите, които се съобщават от Газа.

Външните министри от Г-7 призоваха за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и „Хамас“, за да се даде възможност на отчаяните цивилни в Газа да получат основни доставки. Говорейки пред репортери след срещата в Токио, японският външен министър Йоко Камикава заяви, че Г-7 е потвърдила необходимостта от "спешни действия за справяне с хуманитарната криза" в Газа. Външните министри повториха осъждането на 7 октомври на „Хамас“ срещу Израел и подкрепата си за правото на Израел на самоотбрана. Но те също така подчертаха необходимостта от спазване на международното право по време на продължаващия конфликт - добави Камикава.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа и Израел. На брифинг за медиите в Токио той заяви, че "тези, които призовават за незабавно прекратяване на огъня, са длъжни да обяснят как да се справят с неприемливия резултат, до който това вероятно би довело. "Хамас“ остава на място, с повече от 200 заложници, с капацитет и заявено намерение да повтори 7 октомври, отново, и отново, и отново".


Блинкен също така изложи позицията на САЩ относно това, което той определи като "път към израелци и палестинци, живеещи рамо до рамо в собствени държави". Той заяви, че единственият път към "траен мир и сигурност" е "без насилствено изселване на палестинци от Газа ... без използване на Газа като платформа за тероризъм ... Без повторна окупация на Газа след края на конфликта. Никакви опити за блокиране или обсаждане на Газа. Никакво намаляване на територията на Газа". По-късно той добави, че "Газа не може да продължи да бъде управлявана от „Хамас“. Също така е ясно, че Израел не може да окупира Газа. Сега реалността е такава, че може да се наложи някакъв преходен период в края на конфликта".

Палестинското дружество на Червения полумесец заяви, че всички пътища, водещи към болница "Ал Кудс", са затворени и че "медицинските екипи не могат да напуснат болницата, за да достигнат до ранените".

Италия ще изпрати болничен кораб в близост до бреговете на Газа, за да помогне за лечението на жертвите на конфликта, заяви италианският министър на отбраната Гуидо Кросето.

Министерството на външните работи на Испания потвърди смъртта на Иван Иларраменди, 46-годишен испански гражданин, който е изчезнал от кибуца, в който е живял след терористичните атаки на 7 октомври.

Южна Африка е в процес на издаване на "демарш" на израелския посланик Елиав Белоцерковски, съобщи генералният директор на южноафриканския отдел за международни отношения и сътрудничество Зейн Дангор. Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че нарастващият брой на жертвите в ивицата Газа е причина за това: "Смятаме, че характерът на отговора на Израел се е превърнал в колективно наказание."

Одобренията на Германия за износ на отбранителни продукти за Израел досега през тази година са се увеличили почти десетократно в сравнение с миналата година, като Берлин разглежда исканията за разрешителни като приоритетни, след като Хамас нападна Израел миналия месец, заяви германски правителствен източник пред Ройтерс.

Крайно десни групи в Обединеното кралство, от футболни хулигани до така наречените "ловци на мигранти", се опитват да мобилизират поддръжници, които да се появят в центъра на Лондон в Деня на примирието, за да се противопоставят на планирания пропалестински марш. Пропалестинският марш е планиран да започне в 12,45 ч. от Мраморната арка и да завърши при посолството на САЩ в югозападен Лондон, на около две мили от Кенотафа, където на следващия ден ще се проведат официални възпоменателни прояви. Британското правителство определи плана за провеждане на шествието като "провокативен и неуважителен".

Повече от 150 британски граждани са напуснали Ивицата Газа през граничния пункт Рафах до вторник вечерта, заяви министър от Министерството на външните работи в парламента в Лондон. /БГНЕС