Израел: Ваксината на Pfizer показва 92% ефективност

Израелският Здравен фонд на Макаби публикува предварителни резултати от проучване, сравняващо възможността на ваксинираните и неваксинираните членове на общността да се заразят с коронавирус. Резултатите за сега показват, че ваксината е 92% ефективна.

Общо 371 от 715 425 израелци, седмица след получаване на две дози от коронавирусната ваксина на Pfizer, са се заразили с вируса, което е 0,04% от ваксинираните. От тях само 16 са били хоспитализирани сочи доклад на Министерството на здравеопазването.

Имунитетът срещу COVID-19 трябва да започне една седмица след получаване на втората доза от ваксината на Pfizer.

Според проучванията, проведени от Pfizer, ефективността на ваксината е около 95%, което се счита за много високо. Израелските данни изглежда потвърждават ефективността на ваксинацията, показвайки обещаващи резултати.

Здравният Фонд на Макаби - една от четирите организации за здравна грижа в Израел - публикува първите резултати от ваксинационната кампания на своите членове, като организацията също сравнява данните с тези на контролна група, която не е била ваксинирана.

Около 248 000 членове на Макаби са били наблюдавани седмица след поставянето на втората доза от ваксината. От тях само 66 са се заразили с вируса, по-голямата част от тях на възраст над 55 години и около половината имат съпътстващи заболявания. Всички заразени са имали само лека форма на заболяването и никой не е хоспитализиран.

За същия период от време около 8 250 нови случая на COVID-19 се появяват в контролната група от около 900 000 души с различен здравен профил. Следователно тези, които не са били ваксинирани са с 11 пъти по-голяма вероятност да се заразят от тези, които са били имунизирани. Това показва 92% ефективност на лекарството на Pfizer.

„Фактът, че седем до 18 дни след получаване на втората доза ваксината показва 92% ефикасност, е много обнадеждаващ факт“, заяви д-р Анат ка Зоар, ръководител на отдела за информация и дигитално здраве на Фонда Макаби. „Ще продължим да наблюдаваме ситуацията, за да видим дали процентът на ефективност се увеличава“, допълни Зоар.

Израел се утвърди като най-добре провеждаща кампанията за ваксинация държава. Досега повече от три милиона души са получили първата доза от ваксината на Pfizer - включително 82% от хората над 60 години, а 1,5 милиона са получили и двете инжекции. /БГНЕС