Израел: Врагът е все още на наша територия

„Врагът все още е на територията“ на Израел, заяви привечер в неделя военният говорител Даниел Хагари на пресконференция. „Ние подсилваме нашите сили, особено близо до ивицата Газа“, каза той, добавяйки, че армията е ударила 800 цели на Хамас в крайбрежния анклав.


БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ


Израелски бойни самолети нанесоха интензивен удар по цели на палестинската радикална групировка Хамас в ивицата Газа, съобщи по-рано в неделния следобед пресслужбата на армията. „Преди известно време изтребители извършиха интензивни въздушни удари срещу цели, използвани от терористичната организация Хамас за атаки срещу Израел в райони, съседни на защитната бариера Бейт Ханун в ивицата Газа“, се казва в изявлението. В ударите са участвали десетки самолети на израелските ВВС.

САЩ разглеждат молбите на Израел за допълнителна военна помощ, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN. "Разглеждаме конкретни допълнителни искания, които Израел направи. Мисля, че днес ще чуете новини по този въпрос", каза той.

Неделният или вторият ден от войната между Израел и палестинската радикална групировка Хамас, която контролира сектора (ивицата) Газа, започна със съобщението на израелската армия, че те е поразила 10 цели на "Хамас" в ивицата Газа.

Сред целите са комплекс от високи сгради, където се намира щабът на разузнаването, и две банки, свързани с Хамас. Ударен е военен комплекс, използван от военновъздушните сили на "Хамас". Двете банки са принадлежали на групировката за набиране на средства за тероризъм", казва в изявлението.

Израелската артилерия обстрелва и район на Ливан, откъдето преди това бе обстрелвана израелска територия. Ливанската агенция „Ал Уатания“ съобщи за израелски удари по граничния сектор Бастар в Южен Ливан. Обстрелът е възобновен, след като активисти от шиитската военизирана групировка Хизбула разпънаха палатки в района.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви в неделя, че е изстреляла "голям брой артилерийски снаряди и управляеми ракети" по израелски позиции в оспорвана гранична зона, предаде АФП. „Ислямската съпротива (Хизбула)... атакува три позиции на ционисткия враг в окупираните ливански ферми Шебаа... с голям брой артилерийски снаряди и управляеми ракети“, се казва в изявление на ливанското шиитско движение. Добавя се, че това е „в знак на солидарност" с широкомащабна въздушна, морска и сухопътна атака, предприета в събота от палестинската групировка Хамас срещу Израел.


От сутринта хиляди израелски войници извършват операции в села близо до границата с ивицата Газа, съобщи говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари, цитиран от израелски медии. Според него повечето от бойците, нахлули на израелска територия, са убити или заловени. Говорителят уточни, че в момента продължават операции в района на плажа Зиким, в селата Беери, Кисуфим, Суфа, както и в град Сдерот. Но боевете сега са само в Беери. В други населени райони военните прочистват района, търсейки бойци на Хамас.

По-късно в неделя израелската армия заяви, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до ивицата Газа, след като разположи десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел, предаде АФП. „Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“, каза Даниел Хагари пред репортери, добавяйки, че все още продължават боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел. Той каза, че евакуацията трябва да се извърши след подходящо „прочистване на територията“, за да се гарантира, че няма бойци. „В района има десетки хиляди войници. Ще достигнем до всяка общност, докато не убием всеки терорист в Израел“, каза Хагари. Войските също водиха боеве с бойци през нощта в Кфар Аза, на два километра източно от границата с Ивицата Газа, каза той.


Към обед в неделя бе съобщено, че терористи от Хамас са проникнали в общността Маген в Южен Израел, където водят боеве срещу израелски части, както съобщава телевизионният канал i24. Маген всъщност представлява кибук.

Същата телевизия съобщи, че шест ракети на Хамас са удари конкретни цели в граничния град Сдерот, ранени са четирима жители. Общо били изстреляни 100 ракети срещу Израел.

Досега армията е ударила 500 цели на Хамас, включително "военната инфраструктура на групировката, домовете на командирите и символите на режима на Хамас", обобщи още Даниел Хагари в първата половина на неделния ден. Той добави, че израелските сили са поели контрол над точките, откъдето екстремистите са нахлули в Израел от Ивицата Газа. „Силите са убили стотици терористи на земята“, каза той, добавяйки, че десетки са били взети като пленници. Хамас е извършил "отвратително военно престъпление", каза Хагари. „Който и да е участвал в това, ние ще си отмъстим.

Друг говорител на израелската армия Джонатан Конрикус заяви в неделя, че ситуацията в страната още не е взета под пълен контрол. „Ние все още се бием, изчистваме последните домове, селища, общности и бази. Бих искал да се надявам, че на зазоряване ще можем да кажем, че най-накрая сме възстановили суверенитета и реда в Израел. Но това все още не е постигнато. Това ще бъде наш приоритет номер едно“, каза подполковникът пред CNN. Според него в атаката срещу Израел са участвали няколкостотин, може би до 1000 бойци на Хамас.

ЖЕРТВИТЕ


Сред израелците убитите надхвърлят 400 души, а ранените са над 2000, но тези цифри са неубедителни, разкри израелският посланик в Москва Александър Бен Цви. "Това все още не са окончателни числа", каза той.

На свой ред полицейската прес-служба на Израел съобщи, че по време на първия ден от военните действия между Израел и ивицата Газа са загинали 30 израелски полицаи в сражения и престрелки срещу проникнали екстремисти на Хамас.

Двама израелски туристи и един египтянин бяха убити в неделя от полицай в Египет, на фона на нарастващото насилие между Израел и палестинското движение Хамас, предаде АФП. Полицаят е стрелял "на случаен принцип", използвайки "личното си оръжие", срещу израелска туристическа група, която била на туристическо посещение в Александрия, съобщи свързаната с държавата частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а полицаят е "незабавно арестуван".

Болниците в Южен Израел са претоварени заради големия брой жертви, съобщи „Джерусалем пост“. Здравните ресурси в южната част на страната бяха натоварени до краен предел в събота, тъй като стотици ранени при атаката на Хамас бяха хоспитализирани за лечение. 114 души са в тежко състояние. Приемани са и пациенти с паник атаки. Здравният министър Моше Бар-Симан Тов отмени отпуските и спря всички пътувания на здравни служители в чужбина.

От своя страна министерството на здравеопазването в палестинския анклав съобщи за "370 цивилни са били убити и други 2200 ранени" в боевете, започнали в събота. Предишният път бе съобщено за 313 загинали и 1990 ранени.

Остава неясно положението с израелските заложници и пленници. По-рано в неделя бе съобщено, че Израел се обърнал към Египет с призив да посредничи за освобождаване на израелските заложници, съобщи в. „Уол стрийт джърнъл“. Говорител на Хамас и източници от египетското посолство казаха пред вестника, че са загубили контакт с някои от екстремистите, които държат в плен израелци. Стана ясно още, че палестински цивилни също са помогнали на екстремистите да залавят израелци, така че е трудно да се определи точно колко души са били заловени, отбелязва вестникът.

Израелският посланик в Москва Бен Цви заяви, че сред заложниците може да има и руски граждани.

В събота армията каза, че има две места в радиус от 20 километра от границата с Газа, където са държани заложници. Израелските медии съобщиха, че заложници са били освободени в Беери и Офаким, но на въпрос на АФП армията отказа да предостави подробности.

Телевизия CNN разпространи две видеа на израелски военнопленници, заснети от Хамас. Кадрите свидетелства за брутално и жестоко отношение към пленниците

ЖЕРТВИТЕ ЧУЖДЕНЦИ

В неделя следобед Франция съобщи, че френски граждани е загинал, а няколко други са безследно изчезнали в хода на боевете.

В боевете е загинал британски гражданин, който се служил в израелската армия.

МВнР на Украйна потвърди, че сред загиналите цивилни чужденци са и двама украинци.

Непал пък съобщи за деветима ранени негови поданици, двама от които са в тежко състояние.

Преди обед в неделя тайландският премиер Срета Тависин съобщи, че двама негови сънародници са загинаха от военните действия между израелските сили и палестинската въоръжена групировка Хамас. По-рано премиерът на Камбоджа Хун Мане също потвърди смъртта на камбоджански студент, който е бил в страната при избухването на насилието. Сред жертвите чужденци е и египтянинът, който явно случайно бе убит при стрелбата на местен полицаи срещу израелски туристи в Александрия.

ДИПЛОМАЦИЯТА

Папа Франциск в неделя призова за "мир в Израел и в Палестина", според него "тероризмът и войната не водят до решение". Докато войната бушува между Израел и палестински екстремисти, папата призова за прекратяване на атаките в Израел. Той не спомена ивицата Газа или палестинската въоръжена групировка Хамас, която предприе масивна изненадваща атака в събота. "Войната е поражение. Всяка война е поражение. Нека се молим за мир в Израел и Палестина", каза той на площад "Свети Петър" във Ватикана. „Следя с тревога и болка случващото се в Израел... Изразявам своята солидарност със семействата на жертвите“, каза той пред тълпите след традиционната си молитва Ангел Господен. „Моля се за всички онези, които преживяват часове на ужас и мъка. Нека атаките и оръжията спрат, умолявам ви. Тероризмът и войната не водят до решение, а само до смъртта и страданието на много невинни хора", обобщи той.

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в неделя, че страната му подкрепя правото на палестинците на самоотбрана и обвини Израел, че представлява опасност за региона, ден след като бойци на Хамас нападнаха Израел, предаде АФП. "Иран подкрепя законната защита на палестинската нация", каза Раиси, цитиран от държавната телевизия. „Ционисткият режим (Израел) и неговите поддръжници са отговорни за застрашаването на сигурността на нациите в региона и трябва да бъдат държани отговорни по този въпрос“, отбеляза държавният глава. В първият ден от война говорител на върховния лидер Хаменей също изрази подкрепата на страната да действията на Хамас. /БГНЕС

Председателят на Африканския съюз призова за прекратяване на конфликта между израелските сили и палестинската въоръжена групировка Хамас, която уби стотици и от двете страни, предаде АФП. В изявление, разпространено от социалната мрежа Х, бившата Туитър, Муса Факи Махамат призова двете страни "да се върнат, без предварителни условия, на масата за преговори, за да приложат принципа на две държави, живеещи една до друга". Той „припомни, че отказът от основните права на палестинския народ, особено тези на независима и суверенна държава, е основната причина за постоянното израелско-палестинско напрежение“, се казва в изявлението.

Сходно мнение изрази и Китай в ранните часове на неделния ден.

Държавата Палестина призова за спешна среща на Арабската лига по повод войната с Израел

На своята среща на 11-12 октомври военните министри на НАТО ще обсъдят ескалацията на израелско-палестинския конфликт. /БГНЕС