Израелският Кнесет гласува доверие на новото правителство на Нетаняху

Кнесетът (израелският парламент) гласува вот на доверие в правителството, сформирано от лидера на партия „Ликуд“ Бенямин Нетаняху след изборите на 1 ноември. Заседанието на Камарата се излъчи от парламентарната пресслужба.

При електронното гласуване 63 от 120-те депутати гласуваха доверие на новия кабинет, а 54 гласуваха против него.

Нетаняху вече положи клетва като нов министър-председател на Израел, след което стартира клетвата на министрите.

Това е шестото правителство на най-дългогодишния министър-председател, Бенямин Нетаняху.

Нетаняху беше многократно освиркван от бъдещите опозиционни членове на Кнесета, които го нарекоха "слаб", а правителството му "расистко".

Трите "национални цели" на неговото правителство, каза Нетаняху, са да предотврати ядрен Иран; да създаде влак-стрела по цялата дължина на страната; и да постигне повече мирни споразумения с арабските страни.

След почивката в ранния следобед Кнесетът се събра отново за гласуване за утвърждаване на новия председател на парламента - Амир Охана.

Охана, който е единственият открито хомосексуален член на Ликуд и който беше първият открито хомосексуален министър в израелския Кнесет през 2015 г., благодари на семейството си в речта си при встъпването си в длъжност като председател, споменавайки поименно съпруга си Алон. По време на речта си Охана подчерта, че новото правителство "няма да навреди на нито едно дете или на нито едно семейство".

Правителството също така ще подобри личната безопасност и ще намали високите разходи за живот, обеща Нетаняху.

"Предаваме държава със силна икономика и с дипломатически статут, който е един от най-добрите в историята. Моля ви, не го разрушавайте, скоро ще се върнем", каза досегашния министър-председател Яир Лапид, който скоро ще стане лидер на опозицията.

В речта си Лапид изброи постиженията на своето правителство, като известните и дискретни операции срещу Иран; укрепването на връзките със Саудитска Арабия; сделката за морски газ в Ливан и редица други стратегически съюзи.

По отношение на сигурността Лапид отбеляза, че граничната зона на Газа е била най-спокойната от 15 години насам; операция "Разсъмване"; операция "Пробивна вълна" и завръщането на целенасочените убийства срещу терористични лидери; рекорден брой посетители на Храмовия хълм и спокоен Рамадан.

По отношение на икономиката Лапид отбеляза, че "Економист" е оценил Израел като четвъртата най-добра икономика за 2022 г., както и бюджета, който е приет за първи път от три години и половина.

Сред другите постижения са операцията "Safe Track" срещу престъпността в арабския сектор и законът за хората с увреждания, които според него са неговите върхови постижения.

Лапид отдаде заслуженото за някои от постиженията на министъра на отбраната Бени Ганц, министъра на финансите Авигдор Либерман, министъра на жилищното строителство Зеев Елкин и други.

Правителството ще включва 30 министри, петима от които са жени. /БГНЕС