Израелският парламент одобри спорния закон за съдебната реформа

Израелският Кнесет одобри на първо четене нашумелия законопроект за съдебна реформа, който ще даде на управляващата коалиция контрол върху Комитета за назначаване на съдии във Върховния съд, съобщи „Таймс oф Израел”.

Протести пред Кнесета срещу приемането на закона за съдебната реформа

Законопроектът също така ограничава използването на Върховния съд за съдебен контрол на основните закони. Според вестника 63-ма депутати са гласували за приемането, 47 са били против, а въздържали се няма. Второ и трето четене на законопроекта се очакват в края на март.

Гласуването в Кнесета дойде на фона на широки протести в цялата страна срещу съдебната реформа на правителството на Бенямин Нетаняху. Критиците на реформата твърдят, че тя ще подкопае демократичния характер на израелската държава и ще доведе страната до ръба на социален и конституционен колапс. В понеделник израелският опозиционен лидер и председател на партията „Йеш Атид” Яир Лапид заяви, че Израел ще направи първите стъпки към превръщането си в недемократична държава, ако първата част от съдебната реформа бъде одобрена на първо четене. От началото на януари в Израел се провеждат масови демонстрации срещу плановете на правителството за съдебна реформа, която ще ограничи правомощията на Върховния съд и ще позволи на парламентаристите да оспорват неговите решения, както и ще даде на правителството контрол върху процедурата за назначаване на съдии.

Сега в Израел има съдебна система, която се формира и развива от създаването на държавата през 1948 г. В тази система Върховният съд играе ролята на орган за конституционен надзор, тъй като страната няма конституция и конституционен съд. Решенията на правителството до голяма степен се контролират от Върховния съд, който може да ги отмени, ако е необходимо. Според предложената реформа правителството възнамерява, наред с други неща, да позволи на 120-местния парламент да преодолее ветото на Върховния съд с обикновено мнозинство от 61 гласа. С други думи, правителството иска да ограничи правомощията на Върховния съд, така че съдебната власт да не може повече да влияе силно върху решенията на изпълнителната и законодателната власт. /БГНЕС

Тел Авив / Израел