Израелските спецслужби ще проследяват локацията на заразените

Израелският министър-председател Нафтали Бенет подписа днес извънредна заповед, с която разрешава на разузнавателната агенция Шабак (израелската служба за обща сигурност) да проследява геолокацията на лица, заразени с щама Омикрон на коронавируса. Това съобщиха от кабинета на министър-председателя.

"Днес правителството одобри проследяването от страна на Главната служба за сигурност (Шабак) на географското местоположение на заразените с щама на коронавируса омикрон. Министър-председателят е подписал спешна заповед в тази връзка. Това решение ще остане в сила до полунощ на 2 декември", се казва в изявлението.

"Ще бъде извършена идентификация на местоположението на мобилните телефони, за да се следят болните и да се прекъсне веригата на заразяване. Такива мерки ще се прилагат само за заразените с новия щам, не става въпрос за повсеместно прилагане спрямо всички болни", допълва службата. Кабинетът на министър-председателя отделно отбеляза, че "Главната служба за сигурност няма да участва в контрола на спазването на самоизолацията".

В изявлението се подчертава, че "решението е за ограничен период от време и ще бъде преразглеждано ежедневно"./БГНЕС