Израелското правителство одобри създаването на национална гвардия

Израелското правителство разреши създаването на национална гвардия, предложена от крайно десния министър на сигурността Итамар Бен-Гвир, който заяви, че тя ще се съсредоточи върху арабските вълнения, докато политическите му съперници го обвиниха в създаването на сектантска "милиция".

Предишното правителство беше започнало стъпки за създаване на помощни полицейски сили за справяне с вътрешнополитическото насилие след пропалестинските протести в смесените еврейско-арабски райони по време на конфликта между Израел и Газа през май 2021 г. Това правителство обаче приключи мандата си преди финализирането на решението за такива сили.

Точните правомощия на новата национална гвардия ще бъдат обсъдени от комитет, включващ всички израелски агенции за сигурност, който ще представи препоръки в рамките на 90 дни, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя днес.

Не стана ясно веднага кой ще упражнява пряка власт над националната гвардия.

Началникът на израелската полиция, генерал-инспектор Коби Шабтай, изрази опасения относно новите сили в писмо до Бен-Гвир, съобщиха местните медии.

Бен-Гвир - твърдолинеен еврейски заселник от окупирания Западен бряг, който в миналото е бил осъждан за подкрепа на тероризма и подстрекателство срещу арабите, които съставляват 21 % от населението на Израел. Той се издигна в политиката отчасти в резултат на размириците през 2021 г.

След като смекчи някои от позициите си, той има разширен ресор "Законност и ред" в религиозно-националистическата управляваща коалиция на Бенямин Нетаняху.

В интервюта за медиите Бен-Гвир описа планираната национална гвардия като актуализация на инициативата на предишното правителство.

Арабски политици осъдиха националната гвардия като "милиция" на Бен-Гвир. Други представители на опозицията обвиниха Бен-Гвир, че иска да създаде нова сила, която да потушава демонстрациите в цялата страна срещу плана на правителството за реформа на съдебната система.

Арабският депутат Айман Одех написа в Twitter: "Защо държавата Израел - която има армия, полиция, военно разузнаване, Шин Бет, Мосад, Съвет за национална сигурност, служба за затворите, полиция за борба с безредиците, екип Swat - се нуждае от още една национална гвардия?"

Правителственото финансиране ще даде възможност за първоначален прием на 1850 души за новите сили, заяви Бен-Гвир, като добави, че те могат да бъдат командировани полицейски служители и доброволци, включително от арабския сектор.

Той заяви, че националната гвардия ще има нужда от месеци, за да започне да функционира, и че се опитва паралелно да запълни местата в полицията.

Шабтай постави под въпрос необходимостта от национална гвардия и предупреди, че всяко нейно отделяне от полицейската йерархия "може да се окаже най-скъпото и дори да навреди на сигурността на гражданите", според информационния сайт Ynet.

Потвърждавайки съществуването на писмото, Бен-Гвир заяви, че ще се срещне с Шабтай в понеделник и е отворен за възможността националната гвардия да премине под командването на полицията, "ако те са сериозни и наистина го искат"./БГНЕС