Израелците продължават протестите срещу съдебните реформи

Израелски протестиращи излязоха в центъра на Тел Авив за 20-та поредна седмица, продължавайки кампанията си срещу спорните планове за съдебна реформа на твърдо дясното правителство, които те смятат за заплаха за демокрацията.

Броят на протестиращите намаля през предходната седмица, тъй като израелските градове бяха обстрелвани с ракети по време на петдневния сблъсък с палестинската групировка "Ислямски джихад".

Кореспонденти на АФП заявиха, че тази седмица участието отново се е увеличило, въпреки че на 27 март министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви "пауза", за да даде възможност за преговори по реформите, които се движат в парламента и разделят нацията.

Израелските медии съобщават за десетки хиляди присъстващи, както и при някои предишни протести.

Предложенията за реформи на правителството ще ограничат авторитета на Върховния съд и ще дадат на политиците по-големи правомощия при избора на съдии.

"Заставаме заедно, за да защитим израелската демокрация", каза 52-годишният учен Амос Танай.

Правителството на Нетаняху - коалиция между неговата партия "Ликуд" и съюзници от крайната десница и ултраортодоксалните евреи - твърди, че промените са необходими, за да се възстанови балансът между правомощията на законодателите и съдебната власт. /БГНЕС