Изригна вулканът Семеру в Индонезия

Индонезийският вулкан Семеру на остров Ява изригна, изхвърляйки стълб от пепел на 1,5 км във въздуха, което накара властите да предупредят жителите да стоят далеч от района на изригването, предаде Ройтерс.

Индонезийската агенция за намаляване на последствията от бедствия BNPB предупреди жителите да не извършват никакви дейности в радиус от 5 км от центъра на изригването и да стоят на 500 м от бреговете на реките поради опасност от изтичане на лава.

Японската агенция по метеорология заяви, че следи за възможността от цунами след изригването, съобщи обществената телевизия NHK.

Вулканът е започнал да изригва в 2:46 ч. (19:46 по Гринуич), се казва в изявление на БНПБ. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха сиви облаци от пепел в близките райони.

БНПБ не отговори веднага на предупреждението на Япония за риск от цунами.

Индонезийските власти раздадоха маски на местните жители, се казва в изявлението на БНПБ, като се добавя, че вулканичната активност остава на ниво III, под най-високото ниво IV.

Със своите 142 вулкана Индонезия има най-голямото население в света, което живее в близост до вулкан, включително 8,6 милиона души в радиус от 10 км. /БГНЕС

Тагове: