Изригване на супервулкан може да унищожи живота на Земята

Ларс Хенрик Огор, журналист в датското научно издание „Berlingske” заяви, че основната природна заплаха за живота на Земята е изригването на супервулкан.

Експертът припомни за изригването на вулкан на остров Суматра, което е станало преди 75 000 години. "Огромни площи са били покрити със слой лава, сажди и пепел с дълбочина до 400 метра. Всички растения и животни в радиус от няколкостотин километра от вулкана са били погребани завинаги в този слой", пише Огор.

Вулканът изхвърля толкова огромна маса пепел и газове, че образувалите се облаци предпазват пречат на слънчевата светлина да проникне над по-голямата част от Азия, което води до падане на дълга „вулканична нощ” в тази част на света.

Природното бедствие е довело до вулканична зима, в резултат на която глобалните температури са се понижили средно с 10 градуса по Целзий в продължение на няколко години.

"Можем само да гадаем как всичко това се е отразило на нашите предци", пише експертът, като отбелязва, че когато няколко години след изригването в света се е завърнала топлината, на Земята са вероятно са оцелели само няколко хиляди души.

„Човечеството тогава се е превърнало в застрашен вид”, заключи Огор.

По-рано беше съобщено, че геолозите, които изследват спящия супервулкан Тоба на остров Суматра в Индонезия, са открили признаци, че в дълбините му продължава да се натрупва магма.

Експерименти и числени симулации показват, че изригванията на супервулкани се случват, защото течната магма се издига през земната кора и рязко се разширява, което води до експлозия и катастрофално изригване./БГНЕС