Изследване: Животът в мегаполиси ни е научил да общуваме по-лесно с непознати

Обществото може би не е толкова разделено, колкото някои хора смятат. Въпреки поляризиращата политика, която разкъсва социалната среда около нас, изненадващо ново проучване разкрива, че сътрудничеството между непознати всъщност се е увеличило от 50-те години на миналия век.

Международен екип от изследователи анализира 511 проучвания в САЩ между 1956 и 2017 г., в които са участвали над 63 000 души. Проучванията са включвали лабораторни експерименти, измерващи сътрудничеството между непознати.

През 61-годишния период изследователите откриват малко, постепенно нарастване на сътрудничеството, което може да отразява промените в американското общество. Изследователите твърдят, че нарастването на сътрудничеството показва връзка с увеличаването на общественото богатство, неравенството в доходите, урбанизацията и броя на хората, които живеят сами. Авторите на изследването отбелязват, че могат само да докажат, че има връзка между тези фактори - те не могат да кажат със сигурност, че тези фактори действително причиняват увеличаване на сътрудничеството.

"Бяхме изненадани от нашите открития, че американците са станали по-сговорчиви през последните шест десетилетия, защото много хора смятат, че американското общество става все по-малко социално свързано, по-малко доверчиво и по-малко ангажирано с общото благо", казва д-р Ю Коу, водещ изследовател и професор по социална психология в Пекинския университет, в съобщение за медиите. "По-голямото сътрудничество в рамките на обществата и между тях може да ни помогне да се справим с глобалните предизвикателства, като например отговорите на пандемиите, изменението на климата и имигрантските кризи".

По-трудно е да се справяме сами

Тези 511 проучвания са проведени в лабораторни условия, предимно с участието на студенти. Изследователите казват, че резултатите може да не отразяват реални ситуации или американското общество като цяло, но все пак посочват, че предишни проучвания не са установили различия в сътрудничеството в зависимост от пола или етническата принадлежност на американците.

Предишни изследвания също така показват, че засиленото сътрудничество има връзка с пазарната конкурентоспособност и икономическия растеж. Д-р Пол Ван Ланге, съавтор на изследването и професор по социална психология във Vrije Universiteit Amsterdam, обяснява, че тъй като все повече хора живеят в градове и самостоятелно, може би им се налага да си сътрудничат повече с непознати.

"Възможно е хората постепенно да се научат да разширяват сътрудничеството си с приятели и познати до непознати, което се налага в по-градските, анонимни общества", казва Ван Ланге. "Американското общество може да е станало по-индивидуалистично, но хората не са".

Въпреки че сътрудничеството между непознати се е увеличило, доверието не се е увеличило. Предишни изследвания са установили спад в нивото на доверие, което хората имат към непознати през последните няколко десетилетия.

"Едно от интригуващите заключения на тези резултати е, че макар сътрудничеството на американците да се е увеличило с течение на времето, убежденията им относно готовността на другите да си сътрудничат всъщност са намалели", заключават изследователите.

Изследването е публикувано в списание Psychological Bulletin. /БГНЕС