Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите

В 17.00 часа днес изтече срокът, в който партиите и коалициите можеха да се регистрират в Централната избирателна комисия за участие на изборите за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември заедно с президентския вот, предаде репортер на БГНЕС.

В последния ден от регистрацията подписите си внесоха БСП, Демократична България, както и партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", които ще се явят на изборите заедно с КОД.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че решението да подкрепят кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова е окончателно, а днешната им регистрация в ЦИК и за изборите за президент не е въпросителна.

Няма да издигаме друг кандидат за президент. Подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова, заяви Нинова. Тя бе категорична, че и в следващия парламент, правителство без БСП няма да е възможно.

Републиканци за България и КОД в коалиция под името "Национално Обединение на Десницата" също внесоха документите си за регистрация в ЦИК. Петър Москов обяви, че коалицията ще издигне своя кандидат-президентска двойка.

Цветанов посочи, че в 45-ия и 46-ия парламент се е видяла среда, която е на отрицание, на противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни.

Христо Иванов пък заяви, че Демократична България е единствената политическа формация, която може да гарантира оформянето и структурирането на демократично мнозинство в парламента. По повод кандидата им за президент, Иванов заяви, че продължават да обмислят всички възможни варианти.

Ще говорим по тази тема когато вземем колективно решение, добави той. Иванов подчерта още, че партньорствата в следващия парламент ще се формират на база единствено на целите. „Ние сме гледали на Кирил и на Асен като на партньори. Надявам се, че когато изкристализира техният проект, ще продължим да гледаме в тази посока, каза още съпредседателят на ДБ.

Досега регистрации внесоха основните политически играчи ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС, "Изправи се БГ. Ние идваме".

От партията на Слави Трифонов обявиха, че е логично партньорство с ДБ, новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", които също се регистрираха в ЦИК и ще участват във вота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че партията им няма да обяви кандидата си за президент до последния възможен момент, тъй като щял да бъде „унищожен”. В ЦИК се регистрира и "Възраждане", чийто лидер е и кандидат за президент. ВМРО също се регистрира със заявката за самостоятелно участие във вота.

ЦИК пък прекрати обществената поръчка за допълнителни 1600 машини за изборите, защото предложените от двамата участници - "Информационно обслужване" и "Сиела", цени надвишават максималната прогнозна стойност на обществената поръчка.

Говорителят Цветозар Томов увери, че дори да не се купят нови машини, ЦИК ще проведе изборите според правилата. /БГНЕС