Изтече срокът за обществената поръчка за 9600 машини за гласуване

Крайният срок за подаване на заявления по обществената поръчка за машините за гласуване изтече в полунощ и предстои да бъдат отворени офертите на кандидатите, предаде репортер на БГНЕС.

На следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември.

Обществената поръчка е с предмет „Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване“.

Още на 30 ноември Централната избирателна комисия удължи срока до 23:59 часа на 7 декември. Очаква се днес по обяд Комисията за извършване на подбор на кандидатите/участниците, провеждане на преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите да заседава. Въпросите, които на този етап чакат отговор са колко са кандидатите, какви са предложенията им, ой е подал най-доброто ценово предложение, къде ще се съхраняват машините и т.н..

Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

БГНЕС припомня, че в понеделник президентът Румен Радев съобщи, че парламентарните избори догодина ще се проведат в срок и че ще са на 28 март. Президентът избра най-ранната възможна дата за вота.

Президентът подчерта, че очаква дотогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за здравето на гражданите. /БГНЕС