Източна Европа посреща бежанците като свежа работна сила

Източноевропейските страни приемат милионите украинци, бягащи от руската инвазия, като потенциална работна сила. Анализатори предупреждават, че интегрирането на всички тях ще бъде предизвикателство, предаде АФП.

Около 2,5 милиона души вече са избягали от Украйна, сочат данни на Организацията на обединените нации, която ги определя като "най-бързо развиващата се бежанска криза в Европа след Втората световна война".

Повече от половината вече са в Полша, но десетки хиляди също остават в Молдова и България, които имат едни от най-бързо топящите се нации.

„Тези, които сега пристигат на територията на ЕС, са добре квалифицирани и отговарят на търсенето на работна ръка“, каза Зиглинде Розенбергер от Виенския университет.

Други експерти попитаха как източноевропейските страни, които имат по-нисък БВП от западните си колеги, могат да се справят с огромния приток.

В писмо до правителството асоциацията на българските работодателски организации заяви, че може да наеме до 200 000 украинци. В него е записано, че тези, които са от български произход и владеят езика, ще бъдат особено добре дошли.

Представители на ИТ, текстилния, строителния и туристическия сектор в България също заявиха, че искат да наемат десетки хиляди хора.

Населението на България е намаляло от почти девет милиона при падането на комунизма до 6,5 милиона сега. Само малка част се дължи на емиграцията.

Посрещането на бежанците идва от най-високите нива. Българският премиер Кирил Петков определи украинските бежанци като "интелигентни, образовани, висококвалифицирани". „Това са хора, които са европейци, така че ние и всички други страни сме готови да ги приемем“, каза той.

Около 20 000 украинци в момента са в България – най-бедната страна членка на ЕС – въпреки че се очаква броят им да нарасне, ако Русия превземе Одеса на Черно море.

Унгария – която рекламира рестриктивната си миграционна политика, но също така се бори с недостига на работна ръка – също приветства украинците.

„Ние можем да забележим разликата между мигрантите, които идват от юг, и бежанците“, каза националистическият премиер Виктор Орбан. „Бежанците могат да разчитат на цялата ни помощ“, каза той миналата седмица.

Страните, в които в крайна сметка остават голям брой бежанци, като Полша например, могат да бъдат сериозно претоварени, тъй като много от тях са деца и възрастни - следователно не могат да работят. "Как толкова много хора ще бъдат интегрирани в цяла Европа? Това ще бъде проблем", каза пред АФП Брад Блиц от University College London.

Молдова, която се намира между Украйна и Румъния, вече призова за помощ от ЕС за настаняването на около 100 хиляди бежанци. Страната е с население от 2.6 милиона души.

„Ще имаме нужда от помощ, за да се справим с този наплив и имаме нужда от това бързо“, каза молдовският премиер Наталия Гаврилита при гостуването на американския държавен секретар Антони Блинкен миналия уикенд. /БГНЕС