Изтребители ловуват дронове на хутите над Червено море

Под прикритието на тъмнината един изтребител с рев преминава през палубата на USS Bataan, огромен американски щурмови кораб. Минути по-късно го последва втори самолет.


Мигащите червени и зелени светлини по върховете на крилата им скоро изчезват някъде над източното Средиземноморие.

Дом на 24 000 американски морски пехотинци и моряци, тази гигантска плаваща военна база, пълна с бронирани машини, реактивни самолети и хеликоптери, обикновено се разгръща с голяма скорост, за да транспортира войски на сушата.

Но когато йеменските хутити започнаха да изстрелват ракети и да пускат безпилотни летателни апарати по търговски кораби в Червено море, екипажът на USS Bataan се оказа принуден да се адаптира към въздушните боеве, изпращайки самолети, за да се опита да ги свали.

"Никога не съм си представял, че ще се занимавам с това, когато стартирахме", казва водещият пилот капитан Ърл Еърхарт пред Би Би Си.

Всъщност само няколко дни преди избухването на войната в Газа капитан Ерхарт и неговите колеги от екипажа смятат, че се връщат у дома.

След месеци патрулиране във водите близо до Персийския залив десетките хиляди войници на борда на американския кораб "Батаан" са на път да приключат дежурството си. Но сутринта на 7 октомври всичко се променя.

В рамките на един час след като Хамас нападна Израел и уби около 1200 души, USS Bataan получи нови заповеди - да набере курс към Източното Средиземноморие и да се подготви за наблюдение на крайбрежието на Газа.

Дванадесет дни по-късно - още една промяна в мисията. Този път - да се включи в операцията срещу хутите.

В отговор на ескалиращото насилие в Газа, от средата на декември йеменските хути са нападнали повече от две дузини морски съдове. Те твърдят, че всички те са били собственост на Израел или са били управлявани от него. Много от тях обаче изглежда нямат никаква връзка с Израел.

През януари САЩ и Обединеното кралство също започнаха да нанасят въздушни удари като ответна мярка, включително от американския кораб "Bataan".

"Хутите изстрелваха много самоубийствени безпилотни самолети", казва Ерхарт. "Те са силна и способна сила", допълва той и предупреждава, че не бива да бъдат подценявани.

За да бъдат ефективни срещу тази бунтовническа група, морските пехотинци трябваше да се адаптират.

"Взехме самолет "Хариер" и го модифицирахме за противовъздушна отбрана", разказва Ерхарт. "Заредихме го с ракети и така успяхме да отговорим на техните атаки с дронове".

Опитен пилот на изтребител, Ерхарт казва, че е свалил седем безпилотни самолета на хутите. Но когато лети толкова близо до тези взривни устройства, той казва, че всяко прихващане носи голям риск.

"Те стрелят по нас през цялото време, така че трябва да бъдем още по-съсредоточени. Системите ни трябва да бъдат подготвени, за да можем да останем в безопасност"./БГНЕС