Извънредно положение в 4 провинции в Еквадор

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо реши да въведе извънредно положение на територията на четири провинции заради смущенията в сектора на горивата, предизвикани от антиправителствените протести.

Указът на държавния глава беше публикуван от правителствената пресслужба. Мярката ще остане в сила в продължение на 30 дни.

"Президентът на републиката Гийермо Ласо обяви извънредно положение в провинциите Асуай, Имбабура, Сукумбиос и Орелана за срок от 30 дни поради сериозни вътрешни размирици", се казва в документа. Твърди се, че мярката ще позволи изпращането на армията и полицията, за да отблокират пътищата и да осигурят доставките на гориво.

В средата на юни Ласо вече беше въвел извънредно положение в шест провинции на страната, но седмица по-късно го отмени. Основните искания на протестиращите, които продължават вече две седмици и при които вече са загинали шестима души, са намаляване на цените на бензина и гарантиране на сигурността на гражданите в условията на нарастваща престъпност. Протестите са придружени от блокади на няколко основни магистрали в страната и безредици. Президентът на Еквадор обвини участниците и организаторите на тези протести, че имат намерение да го свалят от власт. /БГНЕС, ТАСС