Извънредно положение в американски щати заради урагана "Лаура"

Ураганът „Лаура“ край южното крайбрежие на САЩ се засили до категория 4, съобщава Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ.

Според него, скоростта на вятъра в рамките на циклона достига 61 м/сек, което съответства на четвъртата категория. Ураганът продължава да се засилва, сега се движи на северозапад със скорост 7,2 м/сек.

Метеоролозите предупреждават за "катастрофални бурни вълни, силни ветрове и наводнения".

Центърът прогнозира, че циклонът ще се приближи до брега на Тексас и Луизиана до днес сутринта. След като наводненията ударят брега, синоптиците прогнозират рязко отслабване на "Лаура".

Повече от 60% от всички полети на най-голямото летище в Тексас бяха отменени поради приближаването на урагана „Лаура”. Тази информация беше публикувана на уебсайта „FlightAware”, който проследява движенията на самолетите в САЩ.

Съобщава се и за затварянето на бензиностанции в щатите Тексас и Луизиана. Жителите на крайбрежните райони изпълват автобусните терминали, бързайки да напуснат района, който ще бъде ударен от „Лаура” през следващите няколко часа, предаде ТАСС.

Както съобщиха от американския национален център за наблюдение на ураганите, скоростта на вятъра в рамките на атмосферното явление се увеличи от 61 м/с до 64,8 м/с, което съответства на четвъртата категория по скалата на Saffir-Simpson. Властите в Тексас и Луизиана наредиха на 585 000 местни жители да се евакуират във връзка с "Лаура”.

Губернаторът на Арканзас Хътчинсън отпусна 250 000 долара от бюджета на щата за отстраняване на последствията от бедствието, предаде ТАСС.

Властите в американския щат Арканзас въведоха извънредно положение във връзка с приближаването на урагана „Лаура”, приближаващ се към територията на Съединените щати.

Съответната заповед е издадена от губернатора на Арканзас Хътчинсън. Той отдели от държавния бюджет 250 хил. долара за премахване на последствията от бедствието, което се очаква първо да достигне бреговете на Луизиана и Тексас, с които Арканзас граничи на юг. /БГНЕС