Извънредното положение пада, редица мерки остават

България прекара точно два месеца в условията на извънредно положение, чийто срок изтича днес, в опит да ограничи максимално заразата от COVID-19, което значително промени ритъма на социалния и икономическия живот в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко започна на 13 март, когато парламентът одобри предложението на правителството за обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна, а за първи път от много време управляващи и опозиция гласуваха напълно единодушно в пленарната зала. Впоследствие стана ясно, че първоначалната идея на кабинета е била то да бъде безсрочно, но по настояване на БСП е наложено времево ограничение от 1 месец. Впоследствие получи удължение с още месец.

За това време българското общество премина през няколко фази. Първоначално дойде паниката и презапасяването с храна и стоки от първа необходимост, предпазните маски бяха дефицит, а дезинфектант за ръце се намираше изключително трудно.

С набелязването на първите мерки от страна на институциите обстановката се нормализира. В столицата и големите градове започна усилена дезинфекция на обществени места и сгради, а театри, кина, спортни зали и паркове затвориха врати за посетители. Въпреки че броят на заболелите ежедневно нарастваше, страната ни се нареди на едни от челните на позитивната статистика в Европа и запази едни от най-ниските нива на заболеваемост и смъртност. Брифингът на Националният оперативен щаб, начело с ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който всяка сутрин даваше обобщена информация за ситуацията у нас, се превърна в едно от най-гледаните събития за деня.

За два месеца се случиха много неща – парламентът одобри солени глоби за нарушаване на карантината и противоепидемичните мерки, на входовете и изходите на областните градове МВР изгради контролни пунктове, а няколко населени места бяха поставени под пълна карантина.

Със затоплянето на времето започна и разхлабването на мерките, които отпадаха една по една, а страната ни започна да се завръща към нормалния си ритъм на живот. Отвориха парковете, позволиха разходките в планината, а летните градини и терасите на заведенията отново заработиха. При определени условия вече ще могат да функционират кината и театрите.

Врати за посетители, но при определени условия, ще отворят още хотелите и местата за настаняване.

Част от мерките обаче ще останат в сила и след изтичането на срока на извънредното положение. На този етап например продължава да е задължително носенето на предпазни маски на закрити обществена места и в градския транспорт.

Депутатите вече приеха промените в Закона за здравето, които дават възможност на Министерски съвет да обявява извънредна епидемиологична обстановка, по предложение на здравния министър. За това има набелязани и конкретни критерии. /БГНЕС

Парламентът реши кои мерки остават след извънредното положение