Извисени в небето тераси дават поглед към Токио

Привидно безкрайно разраствналия се Токио трудно може да бъде обхванат с поглед от земята. Но извисени н небесата наблюдателни площадки, разпръснати из японската столица, предлагат нова перспектива, съобщи АФП.

Сред най-популярните са двете площадки на Tokyo Skytree, най-високата сграда в Япония, която привличаше средно 4,5 милиона посетители годишно преди пандемията. Със своята отличителна метална решетъчна фасада, 634-метровата кула може да се види от километри в Токио и предлага най-високата наблюдателна площадка в града.

Площадката Тембо е малко над половината от височината на сградата, оградена от стъклени панели, позволяващи панорамна гледка към бетонната джунгла далеч долу.

Skytree може да се похвали с това, че нейните посетители могат да видят на разстояние до 70 километра, като планината Фуджи редовно се вижда, рееща се над маранята на града.

Но кулата позволява на посетителите поглед от още по-голяма височина, с втора площадка на 450 метра над земята.

Една от по-старите наблюдателни площадки в града е на Токийската кула, друга известна градска забележителност. Комуникационната кула е базирана на дизайна на Айфеловата кула и е завършена през 1958 г.

Тя предлага малка площадка на около 250 метра над земята и по-голяма двуетажна площадка по-надолу, до която се стига с асансьор, или за по-енергичните хора след изказване на 600 стъпала.

През нощта кулата е осветена в оранжево, подчертавайки нейните известни червено-бели греди, които ярко контрастират с традиционните цветове и линии на съседния храм.

"Живея на пет минути разстояние ... и бях на посещение тук, за да видя промените с наближаването на старта на Олимпийските игри", каза наскоро местен жител пред АФП край кулата.

"Отвори отново в началото на юни, но е малко пусто, защото повечето посетители през делничните дни са местни жители", добави тя и отказа да даде името си.

„Като се има предвид, че кулата е завършена през 50-те години на миналия век, любопитно ми е какво е чувството да е свидетел на втората си олимпиада!“.

Японската столица за първи път беше домакин на Олимпийски игри през 1964 г. и сега отброява последните дни до старта на отложената от пандемията Олимпиада Токио 2020, която се открива на 23 юли. /БГНЕС