Извънредно положение в Еквадор след застрелян кандидат за президент

В Еквадор днес беше въведено извънредно положение след убийството на популярен кандидат за президент. Това се случи само няколко дни преди изборите, които бяха доминирани от опасения за изпадането на някога мирната страна в брутално насилие, свързано с трафика на наркотици.


Фернандо Вилависенсио, 59-годишен журналист и борец срещу корупцията, беше убит с картечен огън, когато напускаше предизборен митинг в столицата Кито.


Поддръжниците му се разбягаха или се хвърлиха на земята, когато се чуха изстрелите в последния епизод на шокиращо насилие в южноамериканската страна, в която броят на убийствата рязко нарасна на фона на кървавите войни между наркобандите.

Вилависенсио се оплака, че е получавал заплахи, които са били насочени и към изборни служители в напрегнатата кампания преди предсрочните избори на 20 август. През последните седмици бяха убити популярен кмет и кандидат за депутат, съобщава АФП.

Президентът Гилермо Ласо обяви двумесечно извънредно положение, което ще позволи на войниците да патрулират по улиците. Още през юли той обяви целеви извънредни положения в някои градове, обхванати от насилие.

В публикация в социалните мрежи заяви, че е "възмутен и шокиран" от убийството, за което обвини "организираната престъпност".

"Това престъпление няма да остане ненаказано", заяви Ласо.

Държавният глава обяви и тридневен национален траур, а други кандидати за президент прекратиха кампаниите си.

"Това е политическо престъпление ... и ние не се съмняваме, че това убийство е опит за саботиране на изборния процес", заяви Ласо.

Ласо, който встъпи в длъжност през 2021 г., свика предсрочните избори, след като през май разпусна доминирания от опозицията Конгрес, за да избегне процес за импийчмънт. Той не се стреми към преизбиране.

Вилависенсио е вторият по популярност от осемте кандидати в президентската надпревара, според последните проучвания на общественото мнение.


Съединените щати осъдиха "дръзкия акт на насилие и посегателство срещу демокрацията в Еквадор".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че блокът "подкрепя Еквадор в борбата му срещу задълбочаващото се насилие от страна на организираната престъпност".

Направиха му засада

Вилависенсио беше яростен борец срещу корупцията, чиито журналистически разследвания разкриха огромна мрежа за подкупи, в резултат на което бившият президент Рафаел Кореа беше осъден на осем години затвор.

По време на предизборната кампания, доминирана от загриженост за сигурността, той обеща да построи затвор с максимална степен на сигурност в Амазония, за да се справи с нарастващото насилие в страната.

Карлос Фигероа, приятел на Вилависенсио, който е бил с него по време на нападението, разказва пред местните медии, че нападателите са произвели около 30 изстрела.

"Нападнаха го от засада пред спортния център, където се провеждаше митингът", казва Фигероа. "Някои от присъстващите дори помислиха, че това са фойерверки".

Главният вестник на страната, El Universo, съобщава, че Вилависенсио е бил убит "в стил наемен убиец и с три изстрела в главата".

При нападението са били ранени още девет души, включително кандидат за депутат и двама полицаи, съобщиха от прокуратурата.

Един от предполагаемите нападатели е бил застрелян от служителите по сигурността, а шестима души са били арестувани.

В интернет се разпространява видеозапис на група въоръжени мъже с качулки и облечени в черно, които поемат отговорност за убийството - без да споменават Вилависенсио - и твърдят, че са от бандата "Лос Лобос".

АФП не можа да провери произхода на видеото, а експерти по сигурността предупредиха, че това може да е опит за манипулиране на подробностите за престъплението.

Много наранен и много притеснен

Председателят на Националния съд Иван Сакисела нарече убийството на Вилависенсио "много болезнено за страната".

"Много съм наранен и много притеснен за Еквадор", каза той.

През септември миналата година Съединените щати включиха Еквадор в списъка на 22-те най-големи държави в света, които произвеждат или транзитират наркотици.

Не е известно Еквадор да разполага с големи плантации за отглеждане на наркотични култури или лаборатории за рафиниране на кокаин.

За сметка на това страната, вклинена между най-големите производители на кокаин Колумбия и Перу, се е превърнала в плацдарм за чуждестранната мафия, което повишава залозите за местните банди, които брутално се избиват помежду си, стремейки се да контролират маршрутите на наркотиците.

Голямото пристанище Гуаякил, откъдето се изпращат повечето наркотици в чужбина - често в контейнери с банани или в легални пратки от подставени лица, се смята за място с по-слаб контрол.

През 2022 г. броят на убийствата в Еквадор почти се е удвоил в сравнение с предходната година и е достигнал 25 на 100 000 души, като, според експертите, тази година този показател ще нарасне до 40.

По официални данни, от 2021 г. насам страната е конфискувала около 530 тона наркотици. Насилието в затворите между бандите е довело до смъртта на повече от 430 души за същия период. /БГНЕС