Just feel разкрива неизпети до момента фолклорни песни

Just feel е името на музикалния албум на Дарина Златкова и Петър Миланов, който ще бъде представен на 26 и 27 септември в София и Пловдив. Двамата повече от 2 години търсят в сборници непопулярни фолклорни песни, които адаптират към съвременността, за да бъдат припознати и харесани от публиката.

В интервю за БГНЕС солистката на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Дарина Златкова каза, че между тях има мелодии, които са на повече от век.

„Когато ги търсих, държах те да са непознати и неизпълнявани, защото тези, които достигат до публиката, се повтарят“, заяви гласовитата певица и добави, че песните, които ще изпеят на двата си клубни концерта ще звучат за първи път.

Намеренията на екипа им е песните да се харесат и да получат покани за участия по фестивали както у нас, така и в чужбина, защото фолклорът е част от визитната картичка на България.

„Албумът съдържа девет композиции, като на концерта ще представим повече от поместените в Just feel”. На концерта той ще звучи в малко по-различен контекст от варианта, в който е записан. В него ще има участие и на други инструменти от рода на още китари, цигулки, щрайх квартет, ударни инструменти, уточни Златкова.

Според нея, най-важното послание, което носи тази музика, е усещането за свобода.

„Усещане за това, което душата изпитва докато слуша тази музика. Усещане за свобода, за шир на песента, която в Родопите е необятна. Преди всичко, обаче, усещане за свобода“, убедена е тя.

Попитана дали модерното звучене на фолклора е единственият начин той да остане жив в съвременността, Златкова е категорична, че този похват е хубав, но автентичният фолклор има място днес.

„Автентичният фолклор не е задължително да бъде модернизиран. Това е една хубава форма, за да достигне до съвременното поколение. Мисля, че автентичният фолклор има своето място, защото поколения преди нас са оставили едни прекрасни образци, които могат да ни оставят прекрасни усещания. Също така смятам, че като цяло фолклорът се възражда. В последните години виждаме доста положителни примери за това. Когато музиката е направена със стил, с вкус, със знание, тя успява да докосне човек“, убедена е Златкова.

Тя подчертава, че фолклорната песен е код, в който се съдържат завещани от поколения послания.

„Това са животи, по някакъв начин бит, който ние виждаме пресъздаден в песен“, смята тя и добавя, че народната песен и фолклорът винаги са били близо до нея.

„Родена съм в Златоград. От малка пея и участвам в събори и конкурси. За разлика от другите, тръгнали по пътя на музиката, аз не отидох да уча в музикално училище. Открих фолклора в по-късен етап от живота си, когато се явих на конкурс в ансамбъл „Филип Кутев“. Приеха ме като хорист и вече 15 години пея там. Фолклорът стана част от моя живот и смея да твърдя, че той е нещо много красиво“, казва в заключение даровитата изпълнителка. /БГНЕС