Кьовеши: Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който скоро да бъде изпълнен

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, от тази дата насам националите власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в компетенциите на ЕП. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде репортер на БГНЕС.

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители.

Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който ще бъде ускорен, а и скоро изпълнен и завършен. Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители, каза още Кьовеши. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност, добави Кьовеши. Ще работим в режим на 22 различни НК и НПК, това е начинание, което досега не е било организирано. Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, каза още Кьовеши.

Ние можем да разследваме измами с евросредства ако щетите са над 10 млн. евро, можем да разследваме измами с ДДС и ако престъпленията са извършени на територията на две или повече държави членки, ако има ОПГ, разследваме пране на пари, в случай, че дела са свързани с престъпленията, които изброих. Нашата власт е да разследваме и изправяме пред националните съдилища тези престъпления, добави Кьовеши.

Получили сме дела от властите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни жалби имаме от частни страни, но не мога да коментирам конкретни разследвания, подчерта Кьовеши.

За трансфера на делата очаквам действително всички дела да бъдат прехвърлени, защото имаме задължителна юрисдикция. Всички национални власти трябва да изпратят текущите случаи към нашата Европейска прокуратура. Ситуацията в момента е на първо място текущите случаи, всички тези, които вече са регистрирани в държава членка в съответната държава-членка органите трябва да изпратят тези случаи към Европейската прокуратура, за да бъдат те оценени и ние да решим дали ще поемем работата по тези случаи нататък или не, отговори Кьовеши на въпрос на БГНЕС за трансфера на делата. И продължи, че за тях е важно да не работят по случаи с дребни закононарушения, а с по-големите и това да се случи много скоро, „по възможност днес”. „Всички престъпления след 1 юни трябва да ги разследваме, това са двете различни ситуации. За административния състав, който ни е необходим говорих и с прокурора, защото имаме нужда от персонал в Европейската прокуратура тук в София и бяхме уверени, че съвсем скоро ще ни бъде оказана цялата подкрепа, от която имаме нужда”, добави Кьовеши.

За спряната процедура за избор на шестимата делегирани прокурори от наша страна, Кьовеши каза, че критериите в процедурата по избор са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство. Критериите се определят и надзирават от Европейската прокуратура. Тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат прокурорски опит в разследване на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Трябва да са опитни в сферата на международното сътрудничество. Тези критерии са правни. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения за прокурори, държавите членки изпратиха своите предложения за прокурори, но Европейската прокуратура е тази, която решава след процедура дали предложените кандидати изпълняват критериите, подчерта Кьовеши.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор.

Ще разследваме всички престъпления след 2017 г. и в обхвата на нашата юрисдикция. Европейската прокуратура е независима и за мен независимостта на прокурорите е много важна, отбеляза Кьовеши. Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и каже да направи това или друго нещо, аз ще направя това публично достояние. Получили сме сигнали и случаи от България, но не сме получили всички и не мога да дам статистика за броя на случаите от България, коментира Кьовеши. Тя заяви, че няма да коментира протестите. „Не съм тук да оценявам качеството на работа на българската прокуратура. Моята работа е да видя, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейските прокурори”, добави Кьовеши. /БГНЕС