Кьовеши: Разследваме рекордните над 120 сигнала за злоупотреби в България

Споделяме едни и същи приоритети, говорим на един и същ език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде репортер на БГНЕС.

Има няколко канала за докладване на подозрения за измами. Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, добави Кьовеши. Получихме многобройни сигнали за нарушения, сега е време българските власти да започнат да работят по много сложни случаи заедно с нас, затова сме тук, добави Кьовеши. Важно е българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура, добави тя.

Кьовеши уточни, че са получили рекорден брой жалби от България. Започнахме над 120 случая да разследваме, в края на тази или началото на следващата седмица ще публикуваме годишния доклад. Получихме информация за измами с евросредства в България, свързани с обществени поръчки, информация, свързана със злоупотреби в сферата на селското стопанство, строителството, фондовете за възстановяване след COVID-19. Това са основните видове престъпления, които разследваме и по които сме получили сигнали от българските граждани, подчерта още Кьовеши.

За нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове ще работим заедно. България не е място за такива престъпления, коментира и премиерът Кирил Петков. Всички престъпления след 2017 могат да са обект на разследване. Благодарен съм на Кьовеши, която каза, че Европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно за реални резултати, добави Петков. /БГНЕС