Кървав разстрел на цивилни и деца в Мианмар, светът предприема действие

В разгара на жестока репресия за потушаване на протестите срещу военния преврат от 1 февруари, са загинали най-малко 91 души, включително три деца, съобщава испанската национална телевизия, позовавайки се на местното издание „Mianmar Now“. Според източника, възможно е бройката да е много по-голяма, но при всички случаи това превръща деня в най-кървавия от началото на управлението на военната хунта.

Смъртните случаи са настъпили по време на демонстрации в Янгон, най-големият град в страната, както и в регионите и щатите Мандалай, Сагаинг, Баго, Магве, Танинтарий и Качин, докато общият брой на жертвите вече е надхвърлил 400.

Ръководителят на армията и военната хунта, Мин Аун Хлаинг, председателства военен парад по случай Деня на въоръжените сили в столицата Найпидо, докато хиляди бирманци отново се противопоставиха на репресиите в нов ден на протести.

Протестиращите отново се сблъскаха със сълзотворен газ, каучукови палки и патрони. Във видеоклип, заснет от охранителна камера се вижда как войниците стрелят непровокирано срещу мотоциклет на място, където няма протести и отвеждат един от ранените пътници, а другия успява да избяга. В друго сърцераздирателно видео баща вика ужасен, че синът му е убит, докато го носи на ръце към кола.

Войници и полицаи са следвали стриктно предупреждението, което държавната телевизия и радио издаде предишния ден: че ще стрелят по протестиращите в гърба и в главата. Всъщност, по-голямата част от убитите в демонстрациите от началото на февруари са от изстрели в главата.

Русия, Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш, Виетнам, Лаос и Тайланд са изпратили свои представители на военния парад, според „ Asia Nikkei“. По-голямата част от страните обаче, бойкотираха събитието и дори някои посолства, замениха заглавната снимка на своите страници във Фейсбук с черно в знак на траур.

Военните завзеха властта с извинението за предполагаема изборна измама по време на изборите от миналия ноември, които партията на сваления лидер и нобелов лауреат за мир Аун Сан Су Чи печели безапелационно и са признати за легитимни от международните наблюдатели.

След преврата военната хунта е задържала повече от 3000 души, включително Су Чи и голяма част от нейното правителство, повечето от които са държани без комуникация.

Властите ежедневно разстрелват протестиращи в продължение на почти два месеца, въпреки суровите мерки от страна на ООН, както и от Европейския съюз и държави като САЩ и Великобритания, които одобриха санкции срещу военните лидери и техните икономически конгломерати.

Център, управляван от посолството на САЩ в Мианмар, е засегнат от няколко изстрела на фона на протестите. "Няма ранени. Разследваме инцидента", се посочва в изявление на американското посолство, публикувано в социалната мрежа Tуитър.

Сградата принадлежи на Американския център, управляван от посолството на САЩ, който се намира на няколко метра от дипломатическата мисия в Рангун, бившата столица и най-големия град в страната. Инцидентът е станал ден, след като американският посланик Томас Вайда постави венец с цветя на улица в Янгон като почит към загиналите протестиращи.

Началниците на щабовете на 12 държави, включително председателят на Комитета на началниците на щабовете (JSC) на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили и колегите му от Великобритания, Германия и Япония, публикуваха съвместно изявление, осъждащо използването на сила срещу демонстранти от мианмарската армия. Текстът на документа е разпространен от пресслужбата на Пентагона, съобщава ТАСС.

"Като началници на щабовете ние осъждаме смъртоносната употреба на сила срещу невъоръжени хора от въоръжените сили и свързаните с тях сили за сигурност. Професионалните военни следват международните стандарти за поведение и отговарят за защитата на хората, на които служат, призоваваме въоръжените сили на Мианмар за прекратяване на насилието и работа за възстановяване на уважението и доверието, което хората на страната са загубили поради техните действия действия “, се казва в текста.

Сред подписалите се са и началниците на щабовете на Австралия, Канада, Гърция, Италия, Дания, Холандия, Нова Зеландия и Република Корея./ БГНЕС