Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот

На централния площад в град Сопот се намира къщата на патриарха на българската литература Иван Вазов. Домът, в който е роден Вазов на 9-ти юли 1850г., е построен през XVIII в. от неговия прадядо. Къщата е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската война, предаде репортер на БГНЕС.

През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей – 24 октомври 1920 г. е създаден „Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот”.

Строежът на къщата започва през 1931 г. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът му „Под игото”. В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов, Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей от пловдивския митрополит Максим, професор Михаил Арнаудов. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита. През 1964 г. къщата музей „Иван Вазов” в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение.

През 1970 г. е учредена Националната Вазова награда от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на поета и писател Иван Вазов. Връчва се ежегодно в началото на юли по време на тържествата, свързани с рождения ден на поета. Призът е бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова. Първият му носител е роденият в град Прилеп в Македония Димитър Талев, който получава отличието посмъртно. /БГНЕС

Тагове: