Кабинетът на Бабиш оцеля след вот на недоверие

Опитът на дясната опозиция да гласува вот на недоверие на настоящото правителство на Андрей Бабиш в долната камара на чешкия парламент се провали, съобщиха световните информационни агенции.

Опозицията не успя да получи подкрепата на 101 от 200 депутати, необходима за свалянето на кабинета. Извънредното заседание на долната камара, инициирано от пет опозиционни политически партии, продължи повече от 14 часа.

Опозиционната гражданска демократическа партия, християндемократите, пиратската партия на Чешката република, либерално-консервативната партия „Традиция, отговорност, просперитет - 09“ и либералното политическо движение „Старейшини и независими“ поискаха вот на недоверие на кабинета след като комунистическите депутати оттеглиха подкрепата си за него. Без техните гласове правителството загуби мнозинството си в долната камара. Освен това инициаторите на вота на недоверие към управляващите в Чехия ги обвиниха, че не могат да противодействат на разпространението на коронавируса.

Бабиш, чиято реч в долната камара на парламента беше излъчена по чешките телевизионни канали, категорично отхвърли обвиненията срещу кабинета. "Ние сме успешно правителство. Изявленията на опозицията са безсмислени и абсурдни. Това е трети опит за изразяване на недоверие към нас и се прави четири месеца преди парламентарните избори", каза премиерът на Чехия./БГНЕС